Počasí dnes27 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Kočárek, čepice, peněženky, fotbalový míč. Nejen to se objevuje na jihlavských ztrátách a nálezech

Do jihlavské Charity putují věci ze ztrát a nálezů, o které se na jihlavské radnici více než tři roky nikdo nepřihlásil. Jak informovalo tiskové oddělení, na Charitu nyní putovaly třeba bundy, peněženky, kočárek nebo třeba fotbalový míč.

„Nejčastěji jde o lidi v hmotné nouzi nebo bez domova,“ upřesnil Marek Mašát, koordinátor propagace v Oblastní charitě Jihlava.

Na jihlavských „ztrátách a nálezech" se nejčastěji objevuje oblečení, jako třeba bundy, kalhoty, rukavice. Tři roky a déle si nikdo nevyzvedl třeba i trička nebo čepice. „Máme tu ale i golfový kočárek, kufr, peněženky, kabelky a dokonce i fotbalový míč,“ vyjmenovala Martina Mopilsová ze správního oddělení jihlavského magistrátu.

Město má povinnost věci na ztrátách a nálezech uchovávat po dobu tří let. „Věci, které nyní schválili radní darovat Charitě, jsou tak na radnici od roku 2020," doplnila Lucie Maxová z jihlavského tiskového oddělení. 

Pomáhá i Centrum humanitární pomoci 

Ty, kteří jsou v hmotné nouzi, podporuje také Centrum humanitární pomoci. To sídlí v Jihlavě v Okružní ulici v budově, kde dříve bývala takzvaná vývařovna. Jak nedávno centrum informovalo, aktuálně tam nejvíce chybí zejména pánské letní oblečení. „Pánských věcí máme obecně nedostatek. Často nám lidé nosí obleky a košile, ale my bychom pro klienty potřebovali spíše trička, kalhoty nebo kraťasy pro denní nošení,“ uvedla na začátku července Michaela Musilová, která pomáhá v centru jako dobrovolnice.

V jihlavském centru pomoci nejvíc chybí letní pánské oblečení. S chodem pomáhají i dvě ukrajinské maminky

V jihlavské Okružní ulici už dva roky funguje Centrum humanitární pomoci, které poskytuje lidem, kteří jsou v hmotné nouzi, oblečení, boty a další potřebné věci. Navštěvují ho samoživitelé, důchodci, rodiny s více dětmi i ukrajinští uprchlíci....

Velmi žádané je v těchto dnech také dámské a dětské letní oblečení a obecně pak schází i nádobí. „Klienti jsou rádi za každý hrneček, skleničku nebo talíř. Využijeme i příbory, vařečky nebo hrnce a poptávka je i po utěrkách, ručníkách nebo povlečení,“ jmenuje dále Musilová.

Kromě oblečení mohou dárci do centra nosit potřeby na sportování, jako třeba míče, švihadla, kolečkové brusle, kola nebo koloběžky a školní potřeby – aktovky, penály, sešity a podobně. „Pro výrobu zákopových svíček vojákům na Ukrajině vybíráme v centru také plechovky a svíčky, které lidé třeba nespálili celé, ale vědí, že už je nevyužijí,“ řekla Michaela Musilová.

Jihlavské Centrum humanitární pomoci navštěvují lidé, kteří se nacházejí v hmotné nouzi. Jde o samoživitele, důchodce, rodiny s více dětmi nebo o ukrajinské uprchlíky. 

Ohodnoť článek

Foto Město Jihlava | Zdroj Ježkovy oči

Štítky ztráty, nálezy, radnice, charita, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kočárek, čepice, peněženky, fotbalový míč. Nejen to se objevuje na jihlavských ztrátách a nálezech | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.