Počasí dnes27 °C, zítra17 °C
Sobota 6. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus
Bez reklam

V jihlavském centru pomoci nejvíc chybí letní pánské oblečení. S chodem pomáhají i dvě ukrajinské maminky

V jihlavské Okružní ulici už dva roky funguje Centrum humanitární pomoci, které poskytuje lidem, kteří jsou v hmotné nouzi, oblečení, boty a další potřebné věci. Navštěvují ho samoživitelé, důchodci, rodiny s více dětmi i ukrajinští uprchlíci. Momentálně jim nejvíc chybí pánské letní oblečení a boty.

Centrum sídlí v budově v těsné blízkosti zastávky MHD, kde dříve byla vývařovna. „Pánských věcí máme obecně nedostatek. Často nám lidé nosí obleky a košile, ale my bychom pro klienty potřebovali spíše trička, kalhoty nebo kraťasy pro denní nošení,“ uvedla Michaela Musilová, která pomáhá v centru jako dobrovolnice.

Centrum humanitární pomoci navštěvují lidé, kteří se nacházejí v hmotné nouzi. Jde o samoživitele, důchodce, rodiny s více dětmi nebo o ukrajinské uprchlíky. 

Otevřeno je každé pondělí a středu od 12:00 do 17:00 a v  pátek od 13:00 do 17:00, případně dle domluvy. Nachází se v budově bývalé vývařovny v Okružní ulici. 

Velmi žádané je v těchto dnech také dámské a dětské letní oblečení a obecně pak schází i nádobí. „Klienti jsou rádi za každý hrneček, skleničku nebo talíř. Využijeme i příbory, vařečky nebo hrnce a poptávka je i po utěrkách, ručníkách nebo povlečení,“ jmenuje dále Musilová.

Kromě oblečení mohou dárci do centra nosit potřeby na sportování, jako třeba míče, švihadla, kolečkové brusle, kola nebo koloběžky a školní potřeby – aktovky, penály, sešity a podobně. „Pro výrobu zákopových svíček vojákům na Ukrajině vybíráme v centru také plechovky a svíčky, které lidé třeba nespálili celé, ale vědí, že už je nevyužijí,“ řekla Michaela Musilová.

Centrum spadá pod Oblastní spolek Českého červeného kříže v Havlíčkově Brodě a prostory bývalé vývařovny mu poskytuje zdarma statutární město Jihlava, stejně tak hradí i energie „V Centru humanitární pomoci pracují druhým rokem dvě ukrajinské maminky. Nejenže pomáhají klientům, ale připravují i semináře a volnočasové aktivity, sbírají informace potřebné k orientaci ve městě a v sociálním systému, předávají kontakty na další organizace, které jim pomohou, získávají a třídí materiální pomoc, svážejí ji od dárců a případně rozvážejí nebo uklízí prostory,“ dodala Michaela Musilová.

Důvodem vzniku byli uprchlíci z Ukrajiny 

Centrum vzniklo v březnu 2022 kvůli pomoci válečným uprchlíkům z Ukrajiny. Mezi místními žadateli o pomoc jsou starší lidé i rodiny s více dětmi, které mají z různých důvodů nízký příjem. Mezi darovanými věcmi se kromě oblečení objevuje vybavení do domácnosti, hračky, knížky, sportovní vybavení či drogerie.

Žadatelé o pomoc ale potřebují mít doporučení od nějaké instituce, která se věnuje sociální práci. Jak již dříve řekla Musilová redakci Jihlavské Drbny, toto doporučení je z Charity, Českého červeného kříže, azylového domu, Střediska křesťanské pomoci, dále pak třeba jde o potvrzení z úřadu práce, klienty posílá i OSPOD. Doporučení se obnovuje po třech měsících. 

Krátký čas bylo centrum humanitární pomoci v areálu krajských silničářů, od června 2022 funguje v městské budově v Okružní ulici, kde dřív byla jídelna. 

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky pomoc, nouze, humanitární, centrum, Okružní, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jihlavském centru pomoci nejvíc chybí letní pánské oblečení. S chodem pomáhají i dvě ukrajinské maminky | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.