Počasí dnes17 °C, zítra16 °C
Úterý 2. července 2024  |  Svátek má Patricie
Bez reklam

V centru Jihlavy bude 69 nových košů, zdarma je pro město navrhl radní David Beke

Jihlava bude mít nové odpadkové koše, které na míru potřebám města navrhl radní David Beke (ODS + KDU-ČSL). V rámci ověřovací série bude dodáno 69 kusů. Šest z nich bude mít modul na psí exkrementy a tři modul na použité baterie.

Základem koše je přitom sloupek s otvory, kam lze umístit jeden až tři válce s nádobou uvitr, součástí navíc může být otvor na hašení cigaret, případně i moduly na psí exkrementy nebo na použité baterie. „Moduly na psí exkrementy budou umisťovány zejména u parků či podél hradebního parkánu, elektro zase u obchodů či v blízkosti jiných kontejnerů na tříděný odpad,“ poodhalila Aneta Hrdličková z magistrátu. Otvory na centrální noze pak lze využít k vymezení prostoru.

„Probrali jsme, jak se koše vysypávají, co je vhodné z pohledu ergonomie, obsluhy a údržby a co vhodné není nebo nefunguje. Jako problematické bylo například uzamykání košů a odlišné systémy různých výrobců, tedy nejednotné ovládání,“ přiblížil radní David Beke, který vznik skupiny a celou výměnu košů v centru inicioval.

Jihlavané na sítích píšou o přeplněných koších. Největší nepořádek je hlavně na zastávce u Billy, tvrdí jeden z nich

Přeplněné odpadkové koše v Jihlavě. Problém, který je častým tématem na sociálních sítích. Naši redakci na něj před několika dny upozornil jeden čtenář. Nepořádek je podle jeho slov hlavně na zastávkách MHD, konkrétně nejhorší je to v okolí Billy...

Nové koše jsou často v místech, kde jsou staré a již nevyhovující koše, z velké části jsou dle radnice ve špatném technickém stavu. Služby města Jihlavy postupně staré nádoby odstraní. „Mám radost, větrná Jihlava potřebuje koše, ze kterých vítr nebude vyfoukávat odpadky jako sůl,“ podělil se o své dojmy na sociálních sítích například Tomáš Kafka.

Jeden koš za 11 tisíc

Základní koš se sloupkem bez doplňujících modulů stojí necelých 11 tisíc. Přídavné modely jako koš na baterie nebo na psí exkrementy pak stojí dle velikosti kolem tří tisíc korun. Vývoj koše stál přibližně 80 tisíc, David Beke však práci udělal pro město zadarmo. Primátor Petr Ryška (ODS + KDU-ČSL) zajistil na ověřovací sérii milion korun ze soukromých zdrojů.

David Beke dále uvedl, že koš by neměl být dominantním prvkem ve veřejném prostoru, s tím souvisí černá barva pro centrum města. V lokalitách mimo centrum se budou v průběhu roku doplňovat stávající stříbrné koše i o větších kapacitách.

Hodnocení článku je 24 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Daniela Drozdová

Štítky prototyp, koš, odpadky, čistota, Jihlava, David Beke

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V centru Jihlavy bude 69 nových košů, zdarma je pro město navrhl radní David Beke | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.