Počasí dnes16 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Griloviště na Skalce rok od zahájení užívání: Hojně využívané, ale dojem kazí nepořádek a ničení zeleně

Veřejné griloviště v lokalitě Skalky se často využívá, trápí nás tam ale udržování pořádku a olamování větví okolní zeleně na podpal. Tak zhruba po roce fungování zní stručné hodnocení ze strany města, správce místa.

Na Skalce se jedlo, pilo, hodovalo. Jihlava slavnostně otevřela griloviště pro veřejnost, má vydržet aspoň dvacet let

Grilovací sezóna v Jihlavě je zahájena. Ve středu odpoledne mohli návštěvníci v lokalitě na Skalce poprvé zhlédnout, jak funguje nové veřejné griloviště a jak z něj chutná maso. Zadarmo se podávalo též pivo, květnovou idylku dokreslila i živá hudba.

První veřejné griloviště v Jihlavě bylo slavnostně představeno 10. května 2023. Pro desítky, možná stovky návštěvníků se grilovalo maso, čepovalo pivo, hrála živá hudba. Příjemná a pohodová podvečerní atmosféra blížícího se léta byla takřka hmatatelná. „Moc se mi tu líbí,“ prohlásila tedy přítomná Mirka Dobešová, „opravdu si dokážu představit, že bych tady s kamarády v létě něco opekla. Jen doufám, že tu budou lidi dodržovat pořádek,“ dodala závěrem.  

Griloviště v relaxační zóně na Skalce má velikost asi třicet metrů čtverečních a je vyrobeno z recyklovaného betonu a železa, na místě jsou též koše na tříděný odpad. Griloviště podobného typu mají být dosud v České republice čtyři, životnost se odhaduje na dvacet let.

Po necelém roce užívání griloviště na Skalce lze tvrdit, že se její obavy se ukázaly být opodstatněné. „Jsme rádi, že mají i lidé ze sídlišť možnost grilování a posezení, ale bohužel se někteří návštěvníci neobtěžují třídit a odkládat odpad tam, kam patří, a nechávají po sobě často i velký nepořádek,“ přiznává pro redakci Drbny tiskový mluvčí města Jihlava Radovan Daněk. „Ještě víc nám ale vadí, že někteří lidé ve snaze získat dřevo na podpal olamují okolní stromy a keře,“ povzdychne si.

Podle Daňka je griloviště hojně využívané. „To mohu potvrdit. Bydlím odtud kousek a často zde vidím poměrně velké skupiny lidí, jak tady grilují,“ potvrdil vytíženost místa mladík, který se svými kamarády seděl v pondělí odpoledne na jedné z laviček griloviště. Tiskový mluvčí města informoval, že bylo evidováno několik stížností na veřejný pořádek, s tím si ale umí poměrně rychle poradit přivolaná hlídka městské policie.

Město je správcem griloviště, proto se stará i o jeho údržbu. Prozatím ho bylo nutné čistit asi čtyřikrát, další čištění bylo plánováno zkraje tohoto týdne, tedy před novou sezónou, aby bylo místo čisté a upravené před čarodějnicemi. „Údržba není snadná, vše je mastné a špinavé od popela, mnohdy je černá mastnota i na lavičkách, takže se griloviště musí drhnout pomocí saponátů,“ popisuje náročnost čištění Radovan Daněk. Dobrou zprávou je, že kromě pravidelné údržby nebyly a nejsou potřeba žádné opravy.  

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Griloviště na Skalce rok od zahájení užívání: Hojně využívané, ale dojem kazí nepořádek a ničení zeleně | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.