Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Meteorologové: Do pátku vydrží chladné počasí a noční mrazy, víkend přinese oteplení až na 20 stupňů

Většinu pracovního týdne vydrží v Česku chladné počasí. Přes den teploty nepřekročí deset stupňů Celsia, v noci a k ránu bude dál mrznout, ve vyšších polohách sněžit. Až před víkendem se začne oteplovat, v neděli se už teploty budou pohybovat kolem 20 stupňů a začátkem příštího týdne dál porostou. Vyplývá to z aktuální týdenní předpovědi počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Dnes ráno klesly teploty stejně jako v předchozích dnech na řadě míst několik stupňů pod nulu. Výstraha meteorologů na mráz ve vegetačním období, které může poškodit ovocné stromy, vinnou révu a vzešlou zeleninu, platí zatím do odvolání. Nejvyšší denní teploty budou dnes od pěti do devíti stupňů Celsia. Objeví se ojedinělé přeháňky, nad 500 metrů budou sněhové.

Pršet nebo sněžit může i v dalších dnech, teploty přes den zůstanou do deseti stupňů a s výjimkou středy bude k ránu mrznout.

Změna se očekává v pátek. I když v noci mohou ještě teploty klesat pod bod mrazu a na horách může sněžit, přes den už se oteplí na 12 až 16 stupňů. Přes víkend má být polojasno až skoro jasno, přeháňky se vyskytnou jen ojediněle. V sobotu budou odpolední maxima kolem 18 stupňů, v neděli se přiblíží 20 stupňům Celsia a pozvolna porostou i noční teploty.

Padaly tropické i mrazivé rekordy 

V Česku od začátku dubna opakovaně padaly teplotní rekordy. V neděli 7. dubna byl první letošní tropický den, kdy teploty dosáhly alespoň 30 stupňů Celsia. Denní maxima se blížily ke 30 stupňům Celsia i v dalších dnech první poloviny dubna. V současnosti podle Českého hydrometeorologického ústavu proudí do Česka studený vzduch od severu, noční mráz trápí hlavně zemědělce a zahrádkáře.

Nejen Kraj Vysočina má za sebou mrazivou noc, kterou předpovídali i meteorologové. Ranní mráz přidělal vrásky hlavně zahrádkářům. Třeba v Jihlavě klesla teplota na tři stupně pod nulou, na Žďársku a Havlíčkobrodsku bylo ještě chladněji.

V noci ze středy na čtvrtek na Vysočině padly hned tři teplotní rekordy. Například v Jihlavě - Hruškových Dvorech byl překonán 55 let starý teplotní rekord. „Rtuť teploměru se zastavila na 3,3 stupnů pod nulou, což znamená překonání rekordu z roku 1969, kdy byly rovné tři stupně mrazu," řekl Drbně Petr Janoušek ze stanice v Hruškových Dvorech. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky počasí, týden, předpověď, meteorologové, jaro, ČHMÚ, teplota, srážky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Meteorologové: Do pátku vydrží chladné počasí a noční mrazy, víkend přinese oteplení až na 20 stupňů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.