Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

FOTO: Vysočina se probudila do mrazivého rána, v Jihlavě byl překonán 55 let starý rekord

, aktualizováno 18. dubna 2024, 10:54

Nejen Kraj Vysočina má za sebou mrazivou noc, kterou předpovídali i meteorologové. Ranní mráz přidělal vrásky hlavně zahrádkářům. Třeba v Jihlavě klesla teplota na tři stupně pod nulou, na Žďársku a Havlíčkobrodsku bylo ještě chladněji.

V noci na dnešek mrzlo v místech s jasnou oblohou, tedy v pásu od jižní Moravy po Jeseníky, Krkonoše a Jizerské hory, vyplývá z informací ČHMÚ na síti X.

Teplota klesla například v Jihlavě na minus tři stupně Celsia, ještě o stupeň méně naměřili ve Velkém Meziříčí na Žďársku a Přibyslavi na Havlíčkobrodsku. Největší mráz hlásí Jizerka na Jablonecku, kde teploměr v noci na dnešek ukázal minus osm stupňů Celsia.

V Kraji Vysočina dokonce padly tři teplotní rekordy. „Na stanici Libice nad Doubravou bylo dnes naměřěno minus 2,4 °C, dosavadní rekord minus 2,3 °C byl z roku 2008. Třebíč hlásila minus dva stupně, stejná rekordní hodnota byla i v roce 2014," sdělila redakci Drbny Gražyna Knozová z ČHMÚ. 

V Jihlavě padl 55 let starý rekord 

Dnes v noci padl teplotní rekord i na stanici Jihlava - Hruškové Dvory. „Rtuť teploměru se zastavila na 3,3 stupnů pod nulou, což znamená překonání rekordu z roku 1969, kdy byly rovné tři stupně mrazu," řekl dnes dopoledne Petr Janoušek ze stanice v Hruškových Dvorech. 

S výraznějším oteplením v dalších dnech počítat nemůžeme. Počasí v ČR zůstane oblačné a chladné až do příštího týdne, o víkendu teploty nepřesáhnou devět stupňů Celsia. Noci mohou být mrazivé, podobně jako noc na dnešek. Přeháňky budou i smíšené a sněhové, v některých dnech i v nižších polohách. Vyplývá to z předpovědi na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Z léta zpět do zimy 

Po mnoha nadprůměrně teplých týdnech a po takzvaných letních dnech, kdy se teploty dostaly až na 25 stupňů Celsia, přišlo chladnější období, než je pro tuto roční dobu obvyklé, napsal ČHMÚ ve středu na sociální síti X. „O to citelnější ochlazení pociťujeme. Na horách se objevuje sněžení a i v nižších polohách se mohou přechodně vyskytnout sněhové vločky nebo krupky, zejména v intenzivnějších přeháňkách. Ty nás budou provázet dnes i v dalších dnech," dodali meteorologové. 

Dnes ještě mohou teploty v Česku stoupat k 11 stupňům Celsia a v pátek ke 12 stupňům, od soboty do pondělí se ale podle předpovědi nedostanou přes devět stupňů. Mírné oteplení s maximy kolem 12 stupňů Celsia meteorologové očekávají v dalších dnech příštího týdne. Noční teploty ale i v příštím týdnu mohou být pod nulou.

Obavy zahrádkářů 

V noci na pátek meteorologové očekávají mrazy na většině území. „Nad nulou zůstane teplota ve dvou metrech nad zemí pravděpodobně v Praze, Středočeském a Ústeckém kraji, při zemi ale bude mrznout i v těchto oblastech," uvedl ČHMÚ. I nadále tak musí být obezřetní zahrádkáři, kterým může noční mráz poškodit úrodu.

Na srážky nejbohatší zřejmě budou pátek a sobota. „Přeháňky na naše území přinesou potřebnou vláhu a snad i radost milovníkům zimního počasí na horách," uvedl ČHMÚ ve středu. Dnes se přeháňky objeví místy, mohou být i krupkové a v polohách nad 700 metry nad mořem i sněhové. Podobné to bude v pátek a v sobotu, v neděli a v pondělí by přeháňky měly být ojedinělé a se sněhem v místech nad 500 metrů nad mořem.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky teplota, mráz, meteorologové, počasí, předpověď, duben, ČR, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Vysočina se probudila do mrazivého rána, v Jihlavě byl překonán 55 let starý rekord | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.