Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Odpočinek na jihlavském náměstí. V pokojíčku se lidé již brzy posadí na nové kruhové lavičky

Už je to téměř dva roky, co je na jihlavském Masarykově náměstí, konkrétně v jeho horní části zvané pokojíček, pětice stromů jerlínů japonských. Kolem jednoho z nich je kruhová lavička, kde si mohou lidé posedět třeba při čekání na MHD. A již brzy přibydou lavičky i u zbylých stromů. Pracovníci Služeb města Jihlavy (SMJ) nyní začali s přípravou na jejich osazení.

„SMJ do konce týdne vyvrtají a zabetonují budoucí patky. Díry po nich budou zahrnuty, aby lidé mohli pokojíček využívat,“ uvedl Radim Tesař z odboru rozvoje města. Od poloviny května si tam pak budou moci kolemjdoucí na nových lavičkách, kterých bude pět, posedět.

Podle dřívějších informací z jihlavské radnice vybudování takzvaného pokojíčku stálo 3,4 milionu korun. Podobná zátiší s lavičkami mají být v příštích letech na náměstí ještě dvě.

Dva jerlíny byly nemocné 

V září 2023 musely být dva jerlíny vyměněny. Ty staré napadla houbová choroba, takzvaná fusarióza. Musely být proto v rámci reklamačního řízení vyměněny, a to bez placení. Jak uvedla v tiskové zprávě jihlavská radnice, jeden z jerlínů během dvou měsíců celý uschnul, u druhého zaschnul pouze terminální výhon a správce zeleně ho umístí na méně exponované místo ve veřejné zeleni. 

„S tímto problémem se nepotýká pouze Jihlava nebo Česká republika, ale celá Evropa. Možná, že vnímavější obyvatelé Jihlavy zaznamenali v letošním roce poměrně časté uschnutí nejen nově vysazených stromů, ale i těch, které jsou na stanovišti aklimatizovány třeba 10 a klidně i 15 let. Proč tomu tak je, je v současnosti předmětem vědeckého výzkumu,“ řekla již dříve vedoucí odboru životního prostředí Katarína Ruschková.

Jihlavský pokojíček má vyměněné dva jerlíny. Ty staré napadla houbová choroba, musely proto pryč

V horní části jihlavského Masarykova náměstí, v prostoru před radnicí v takzvaném pokojíčku, jsou nyní dva nové jerlíny. Ty staré napadla houbová choroba, takzvaná fusarióza. Musely být proto v rámci reklamačního řízení vyměněny, a to bez placení.

Místo s jerlíny a lavičkami je součástí plánované revitalizace Masarykova náměstí. Její začátek se předpokládá v roce 2026.  

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava | Zdroj Město Jihlava

Štítky lavičky, náměstí, jerlín, strom, odpočinek, SMJ, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odpočinek na jihlavském náměstí. V pokojíčku se lidé již brzy posadí na nové kruhové lavičky | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.