Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Velmi teplý víkend na Vysočině: Na mnoha místech padaly teplotní rekordy. Teplo bude i nadále

, aktualizováno 7. dubna 2024, 18:45

Velmi teplou sobotu za sebou má celá Vysočina. Na řadě míst padly letité teplotní rekordy. Vysoko se má rtuť teploměru vyšplhat také v neděli.

V Jihlavě – Hruškových Dvorech naměřil dobrovolný pozorovatel počasí pro Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) Petr Janoušek hodnotu 24,2 stupně. „To je o rovné čtyři stupně více než byl dosavadní rekord z roku 1961 a téměř o šest stupňů více než dosavadní druhá hodnota z roku 2020,“ uvedl Janoušek.

Dokonce o 3,1 stupně se posunul rekord v Kostelní Myslové, tam bylo dosud nejtepleji také v roce 1961 a to 20,7 stupně, letos tam naměřili 23,8. Teplotní rekordy padaly napříč krajem, mimo jiné i v Havlíčkově Brodě, Velkém Meziříčí, Moravských Budějovicích nebo v Bystřici nad Pernštejnem.

Posun rekordu o více než pět stupňů

Jinde v republice bylo ještě tepleji, nejvíce v Doksanech v Ústeckém kraji a to 27,8 stupně. „Teplotní rekord byl překročen na třech čtvrtinách stanic v síti ČHMÚ, které měří déle jak třicet let – to je 126 stanic z 167,“ uvedl ČHMÚ na sociálních sítích.

Teplotní rekordy pak padaly i v neděli, to se v Hruškových Dvorech rtuť teploměru vyšplhala až na 26,1 stupně, o 2,1 víc než v roce 1961. Z vysočanských měst, kde padl rekord, byli třicítce nejblíže v Havlíčkově Brodě. K dosažení této hranice tam chybělo jen 1,2 stupně.

Historické maximum se přepisovalo mimo jiné i v Bystřici nad Pernštejnem nebo v Moravských Budějovích. Stanice Košetice, Křešín, Kramolín pak hlásí posun rekordu z roku 2011 o více než pět stupňů, nově má hodnotu 27,3 stupně.

První tropický den na začátku dubna?

Horko má být i v následujících dnech, kdy se teploty mají podle meteorologů pohybovat nejčastěji mezi 24 až 28 stupni Celsia. Není vyloučeno ani překonání prvního tropického dne v roce, který byl historicky naměřen nejdříve 17. dubna v roce 1934 ve Vlašimi, kde bylo rovných 30 stupňů, uvedli meteorologové. Loni jsme se prvních letních dní dočkali zhruba o měsíc později.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky počasí, teplo, rekord, Český hydrometeorologický ústav, Jihlava, Havlíčkův Brod, Velké Meziříčí, Moravské Budějovice, Bystřice nad Pernštejnem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velmi teplý víkend na Vysočině: Na mnoha místech padaly teplotní rekordy. Teplo bude i nadále | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.