Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Žďárská Zelená hora má opravený ambit, nad branou po 200 letech přibyli andělé

Na žďárské Zelené hoře končí dvouleté opravy ambitu, který obkružuje tamní kostel svatého Jana Nepomuckého. Týkaly se omítek i výzdoby. Nad hlavní bránu se teď po víc než dvou stoletích vrátily dvě sochy andělů - štítonošů, původní byly kdysi zničeny, řekl kastelán Ondřej Vobejda. Poutní areál od architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichla patří mezi památky UNESCO.

Nově osazené plastiky z pískovce váží skoro 300 kilogramů. "Originály byly zničeny při požáru střechy kostela a ambitu v roce 1784, avšak restaurátorům se z dochovaných fragmentů podařilo vymodelovat jejich původní podobu," uvedl kastelán. Nad hlavní bránou je socha Víry symbolizující hlavní ctnost patrona kostela. Po doplnění plastik v minulém týdnu jsou teď kolem ní opět čtyři andělé.

Opravy ambitu začaly předloni na jaře. Podle kastelána by všechno mělo být hotové do svatojánské pouti v květnu. Jediná malovaná kaple v ambitu, jíž se říká německá, by měla být vysvěcena 16. května. "Měla být určená pro poutníky, kteří sem přicházeli z německy mluvících oblastí, hlavně okolo Jihlavy," řekl. Osazená také ještě bude křížová cesta od akademického malíře Jiřího Štourače.

U hlavní brány byly zachované nejstarší zbytky omítek a původních červených pigmentů. To má podle kastelána dokumentovat nejstarší historii kostela a dokládat, že červená barva tam s největší pravděpodobností byla. Ambit bude dál volně přístupný. Chodba, která jím prochází, měří 330 metrů.

Prohlídky památky nebyly přerušené ani při opravách. Lidé tam mohou přijít také o Velikonocích, komentované prohlídky kostela budou od čtvrtka do pondělí. Podrobné údaje jsou na webu.

O Zelenou horu se posledních deset let stará římskokatolická farnost. Při zahájení oprav ambitu její zástupci uvedli, že to je projekt s rozpočtem okolo 118 milionů korun, který je dotovaný i z evropských fondů. Předtím se farnost postarala o obnovu kostela. Mezi kostelem a ambitem, kde byl dřív hřbitov, je teď travnatá plocha s chodníky.

Kostel byl vysvěcený 27. září 1722. Rozkvět poutního místa přerušil požár v roce 1784. Tehdejší správa povolila opravy pod podmínkou, že kostel bude sloužit jako pohřební. Hřbitov u něj byl zrušený v 90. letech minulého století v důsledku zapsání památky do seznamu UNESCO.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zelená hora

Štítky ČR, památky, církve, UNESCO, Zelená hora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žďárská Zelená hora má opravený ambit, nad branou po 200 letech přibyli andělé | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.