Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Veterináři varují před konzumací závadného česnekového kabanosu z Krucemburku

Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje česnekový kabanos, jehož výrobcem je Zemědělská a.s. Krucemburk. Tento masný výrobek, který má datum výroby 19. února, obsahuje bakterii Listeria monocytogenes.

„Výrobek byl proto vyhodnocen jako nevhodný k lidské spotřebě. Spotřebitelé, kteří jej mají doma, by kabanos neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu," upozornil mluvčí SVJ Petr Vorlíček. Konkrétně jde o česnekový kabanos, který byl vyrobený letos 19. února a má datum spotřeby 6. března 2024. 

Bakterie Listeria monocytogenes mohou způsobovat onemocnění zvané listerióza. Do lidského organismu se mohou dostat například prostřednictvím nevhodně ošetřených či skladovaných potravin. Zdravý jedinec se obvykle s nízkými dávkami listerií vypořádá bez problémů. Nebezpečí však mohou tyto bakterie představovat pro osoby s oslabenou imunitou, starší lidi, děti a těhotné ženy. Množení bakterií lze v případě potravin živočišného původu předcházet správným skladováním potravin. Zde je zejména důležité dodržovat datum spotřeby a skladovat potraviny za teplot doporučených výrobcem. Bakterie pak spolehlivě likviduje dostatečná tepelná úprava potravin.

Zdroj: Státní veterinární správa 

Tento závadný výrobek si kupovali lidé na Vysočině a také v Pardubickém kraji. V Kraji Vysočina prodala nejvíce podniková prodejna ve Ždírci nad Doubravou. Zde zákazníci koupili celkem 50 kilogramů. „Zbytek z celkového množství 110 kilogramů byl distribuován konečným spotřebitelům v okolí Krucemburku a částečně i na Chrudimsko," dodal Vorlíček. 

Výrobce musel tento česnekový kabanos, a to na základě nařízení od krajské veterinární správy, stáhnout z prodeje a jeho výrobu pozastavit. „Výrobce také musí provést mimořádnou sanitaci, odběr vzorků a stěrů, výroba bude umožněna až po splnění nařízených opatření," ujistil Petr Vorlíček. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Státní veterinární správa | Zdroj Státní veterinární správa

Štítky salám, kanabos, veterináři, listerie, onemocnění, prodej, Krucemburk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veterináři varují před konzumací závadného česnekového kabanosu z Krucemburku | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.