Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jihlava opraví budovu, kde byla Radniční restaurace. Vyjde to na šest a půl milionu korun

Šest a půl milionu korun dá Jihlava ze svého rozpočtu na rekonstrukci rozvodů elektriky, vody a topení v bývalé Radniční restauraci. Krok nezbytný k opětovnému oživení budov schválili zastupitelé na svém úterním zasedání.

Město hledá nájemce do historicky cenných domů od loňského března, kdy skončil dosud poslední provozovatel Pavel Vološčuk. „Situaci nechci komentovat. Musím se nejprve poradit s právníkem, takže teď o tom nechci mluvit,“ sdělil redakci Drbny krátce po uzavření Petr Vološčuk, který byl majitel, jednatel a zároveň šéfkuchař.

6,5 milionů bude stát rekonstrukce bývalé Radniční restaurace. Je nezbytná proto, aby se tam opět začalo podnikat.

O tom, že finanční situace v jeho podniku není dobrá, se Jihlavské Drbně svěřil už na podzim 2022. „Bohužel o plusu se hovořit nedá,“ řekl. Restauraci totiž začal provozovat v lednu 2020, dva měsíce před začátkem dvouleté koronavirové krize. „Kdo mohl něco takového na začátku tušit? Ale nechtěl jsem to vzdát hned na začátku, tak jsme museli přistoupit k další půjčce s vizí, že bude lépe,“ vrátil v říjnu 2022 Petr Vološčuk na začátek svého podnikání. Po covidové pandemii přišla válka na Ukrajině a všeobecné zdražování, které restauracím rovněž nepřálo.

Už téměř rok nikdo nechce kompletní prostory o ploše 1083 metrů čtverečních, nezabrala ani nabídka polovičního nájemného. Řešením však zřejmě bude domluvit se s dvěma zájemci. Jeden má zájem o vrchní část, druhý o spodní. Město tak musí prostory rozdělit, aby bylo možné oddělené fungování a hlavně dát do pořádku rozvody, popsal primátor Petr Ryška (ODS + KDU-ČSL).

Blýská se na lepší časy? O objekt Radniční restaurace se hlásí zájemci, město tam plánuje stavební úpravy

Jihlava od loňského března opakovaně hledala nájemce pro restauraci, která je ve dvou historicky cenných domech na Masarykově náměstí v Jihlavě. Nyní to vypadá, že se nájemci našli. Jsou rovnou dva.

Opoziční zastupitel Radek Hošek (STAN) chtěl pro rozhodování o veřejných penězích jasný finanční plán, podle Ryšky ale bude položkový rozpočet až ve chvíli, kdy bude projekt. „Pokud to budeme odkládat, až se udělá projekt, tak bychom to letos neotevřeli,“ vysvětlil.

Částka šest a půl milionu za rekonstrukci rozvodů v restauraci se zdála vysoká i opoziční zastupitelce Tereze Kafkové (PiFo). „Jedná se o dva domy, které se budou předělávat,“ odpověděl jí primátor s tím, že jde o maximální částku.

Věc řešila Vladislava Hudečková, která se zabývá správou budov, podle ní jde o předběžnou kalkulaci. Elektrika v budovách je v zoufalém stavu, potřebuje kompletní rekonstrukci a topení bude také vyžadovat velké peníze, vysvětlila.

Při následném hlasování bylo 26 zastupitelů pro, jeden proti a tři se zdrželi. Návrh tak prošel a rekonstrukce může začít.

Ožije v Jihlavě legendární hospoda Mikulka? Vnitřek je teď opravený a město bude hledat nájemce

Pokud někdo prochází jihlavskou ulicí Matky Boží, tak ho dost možná zaujme šedý dům s mřížemi v oknech. Od sedmdesátých let v přízemí domu s adresou Matky Boží 18 sídlila legendární hospoda Mikulka. Teď je podnik ale zavřený.

Ožít by mohla i legendární hospoda Mikulka, která na adrese Matky Boží 18 sídlila od sedmdesátých let. Nyní je zavřená, ale po rekonstrukci. I tam město celkově opravilo elektro rozvody. Obnovou prošlo i sociální zařízení, jsou tam nová umyvadla, WC i pisoáry. Stěny byly nově obloženy, je tam nová dlažba.

Opravy za 800 tisíc skončily v lednu, co bude dál zatím není jasné. Každopádně ale má město v plánu do svých nebytových prostor najít nového nájemce. Přízemí domu sice zeje prázdnotou, v dalších podlažích jsou ale městské byty. Jak upřesnil mluvčí radnice Radovan Daněk, jsou zde tři bytové jednotky. „Všechny tyto bytové jednotky jsou v současné době obsazeny nájemci,“ uvedl mluvčí Jihlavy.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky Radniční restaurace, Jihlava, rekonstrukce, Radek Hošek, Petr Ryška, koronavirová krize, ruská invaze na Ukrajinu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava opraví budovu, kde byla Radniční restaurace. Vyjde to na šest a půl milionu korun | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.