Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Ožije v Jihlavě legendární hospoda Mikulka? Vnitřek je teď opravený a město bude hledat nájemce

Pokud někdo prochází jihlavskou ulicí Matky Boží, tak ho dost možná zaujme šedý dům s mřížemi v oknech. Od sedmdesátých let v přízemí domu s adresou Matky Boží 18 sídlila legendární hospoda Mikulka. Teď je podnik ale zavřený.

V prostorech bývalé Mikulky teď po přestávce panoval ruch, nikoliv ale ten hospodský. Byl to ruch stavební. Jak zjistila naše redakce, město, které je vlastníkem nemovitosti, tady v lednu dokončilo rekonstrukci.

Co všechno se vyměnilo? 

Konkrétně proběhla celková oprava elektro rozvodů. „Byla to výměna silových rozvodů elektro, výměna elektro rozvaděče, osazení nových koncových prvků elektro – vypínače, zásuvky a podobně, oprava rozvodů topení, výměna otopných těles, výměna plynového kotle včetně vyvložkování komínového průduchu,“ vyjmenoval na dotaz redakce Ondřej Stránský, vedoucí oddělení realit majetkového odboru na jihlavské radnici. Tyto práce, které se stihly v roce 2023, vyšly zhruba na půl milionu korun.

„Mikulka, to byl pojem, tam se pařilo," vzpomíná jeden ze štamgastů Martin Med. 

Obnovou prošlo i sociální zařízení, jsou zde nová umyvadla, WC i pisoáry. Stěny jsou nově obloženy, je tu nová dlažba. „Opravily se i vnitřní omítky a prostory jsme nechali vymalovat. Toto vyšlo zhruba na 270 tisíc korun,“ dodává Stránský s tím, že závěrečné práce dělnici dokončili letos v lednu. Dále upřesnil, že dispozice těchto městských nebytových prostor se nezměnila.

Co bude dál s bývalou Mikulkou, zatím není jasné. Pronájmem spodního patra se v nejbližší době budou zabývat jihlavští radní. „Předpokládá se předložení návrhu do Rady města Jihlavy na schválení výběrového řízení na pronájem těchto nebytových prostor. Město doposud žádnou nabídku konkrétního žadatele o případný pronájem neobdrželo,“ řekl Jihlavské Drbně mluvčí radnice Radovan Daněk.

Legendární Mikulka fungovala zhruba od roku 1968.

Nedávná rekonstrukce interiéru vyšla zhruba na 800 tisíc korun.

Město teď má v plánu do svých nebytových prostor najít nového nájemce.  

Přízemí domu teď zeje prázdnotou, v dalších podlažích jsou městské byty. Jak upřesnil Daněk, jsou zde tři bytové jednotky. „Všechny tyto bytové jednotky jsou v současné době obsazeny nájemci,“ říká mluvčí Jihlavy.

Na lavicích kožešiny a obří číše Cinzana

To, že je Mikulka pro mnohé legendárním místem plným vzpomínek, dokazuje i debata v jedné z facebookových skupin z konce letošního ledna. Třeba Vlasta Soukupová vzpomíná na rok 1968, kdy Mikulka zahájila svůj provoz. „Když byla nově otevřená, myslím tak rok 1968, tak jsme tam byli s mým budoucím manželem, dali jsme si obří číši Cinzana, chutná mi dodnes. Bylo to tam moc hezké, na lavicích kožešiny, ale postupem času to pustlo, jako všechno v Jihlavě, nebo úplně zaniklo.“

Mikulka navždy utkvěla v paměti třeba i Petře Němcové. „Jsem o dost mladší než vy a vím, kde to je. Dokonce jsem tam strávila nejeden večer.“

Číšníci Kalina a Bedříšek

Zpátky do minulosti se vrátila i Helena Valečíková. „Chodili jsme tam někdy na tatarák a svařené víno. Myslím, že tam byli číšníci Kalina a pak i Bedříšek,“ zavzpomínala na Facebooku. „Mikulka, to byl pojem, tam se pařilo,“ napsal Martin Med.

Co bude s Radniční? 

Už skoro rok je zavřený další ikonický podnik. Řeč je o Radniční restauraci, která fungovala rovněž v městském domě v centru Jihlavy na Masarykově náměstí. V tomto případě je budoucnost trošku jasnější, o prostory projevili zájem hned dva zájemci. „Radniční restaurace nás trápí, ale myslím, že v tuto chvíli už máme řešení. Teď předběžně jednáme se zájemci, kteří mají zájem o tyto prostory. Není to jeden zájemce, protože takový člověk, který by měl zájem o celý prostor, se nenašel. To znamená, že bychom to pronajali více zájemcům,“ řekl před nedávnem primátor Jihlavy Petr Ryška.

Zájemci se ale do podnikání hned nepustí, pár měsíců to potrvá. I tady totiž město plánuje provést nějaké stavební úpravy. „Především, co se týče elektriky, rozvodů vody, a objekt bude nutné rozdělit, aby mohly ty jednotlivé části fungovat odděleně. Třetí částí je sýrárna, který funguje a bude tam fungovat dál,“ ujistil primátor Jihlavy.

Blýská se na lepší časy? O objekt Radniční restaurace se hlásí zájemci, město tam plánuje stavební úpravy

Jihlava od loňského března opakovaně hledala nájemce pro restauraci, která je ve dvou historicky cenných domech na Masarykově náměstí v Jihlavě. Nyní to vypadá, že se nájemci našli. Jsou rovnou dva.

Pokud nenastanou nějaké komplikace, tak by rekonstrukce mohla být hotová někdy na podzim. „A od té doby by zase Radniční mohla fungovat,“ nastínil plány primátor Ryška.

Ohodnoť článek

Foto Lenka Dvořáková, Šimon Kochan

Štítky podnik, historie, restaurace, Mikulka, město, rekonstrukce, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ožije v Jihlavě legendární hospoda Mikulka? Vnitřek je teď opravený a město bude hledat nájemce | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.