Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

VIDEO: Pro letošek sečteno. Mrzí nás, že někdo tříkrálovým koledníkům nadává, že žebrají, říká jihlavská Charita

Úterní dopoledne patřilo v jihlavské Charitě velkému sčítání peněz ze zapečetěných tříkrálových kasiček. Zkušená pětice dobrovolníků a zaměstnanců přesně věděla, co má dělat. Velkým pomocníkem při počítání mincí, které byly na dně kasiček, byla elektronická počítačka. Po sečtení každé kasičky následoval zápis do počítače. A následně peníze putovaly na ještě jedno kontrolní sečtení do banky.

Oblastní charita Jihlava letos rozpečetila celkem 473 pokladniček, které v součtu obsahovaly 2 753 055 korun. Z bankovek v nich převažovaly dvoustovky a stovky. V řadě kasiček se objevila i eura.

„Dnes zbývá rozpečetit posledních 50 kasiček za Jihlavu. K tomu přičteme peníze z obcí Jihlavska, Telčska a Dačicka, a také peníze z doprovodných akcí, jakou byl Tříkrálový svařák a Tříkrálový koncert se ZUŠ. Jihlava je specifická, nemáme tolik koledníků, tak nám tyto doprovodné akce pomáhají vykrýt výtěžek. Myslím, že letošní celkový výtěžek bude zase rekordní,“ prozradil redakci Drbny na začátku dopoledního sčítání Marek Mašát, koordinátor propagace Oblastní charity Jihlava, pod kterou spadá právě Jihlavsko, Telčsko a Dačicko.

Sčítání výtěžku Tříkrálové sbírky 2024

Středa, 31. ledna 2024, 16:44

Sčítání výtěžku Tříkrálové sbírky 2024
Sčítání výtěžku Tříkrálové sbírky 2024

Jak dále řekl, skupinky koledníků se v obcích daří udržovat. „Pro letošní sbírku navíc přibyla nová obec, kde chodili tři králové – ve Zborné,“ doplnil Roman Mezlík, hlavní koordinátor Tříkrálové sbírky na Jihlavsku a Dačicku, který se také aktivně zapojil do úterního vyhodnocování sbírky. 

V celkové částce, která pro letošní rok za Oblastní charitu Jihlava činí 2 799 568 korun, je započítaný i výtěžek ze zmiňovaných doprovodných akcí, on-line sbírky a také platby, které přišly na účet prostřednictvím variabilního symbolu příslušné charitní oblasti.

Pro srovnání – v loňské Tříkrálové sbírce bylo vybráno o 200 tisíc korun méně.

30 obyvatel a 50 tisíc korun 

Opravdu slušný výtěžek i letos měli v nejmenší obci na Vysočině, ve Vápovicích. Tam žije 30 obyvatel a tři králové zde vykoledovali kolem 50 tisíc korun, přičemž jedna pokladnička obsahovala 25 bankovek s hodnotou dva tisíce korun.

Samotné sčítání peněz v sídle Charity probíhá ve čtyřech až šesti lidech. „Vždy záleží, jak má kdo čas. Vypomůžou dobrovolníci, pracovnice Charity a samozřejmě hlavní koordinátor sbírky Roman Mezlík,“ jmenuje Mašát. Peníze po sečtení putují ještě na kontrolní sečtení do banky. „Pro jistotu, protože bankovky se počítají ručně, tak se může stát, že se stane chyba,“ vysvětluje během sčítání Marek Mašát.

Tříkrálová sbírka běží celoročně. Do dubna se platby počítají do roku 2024, od května už na rok 2025. Zde si lidé mohou vybrat, jestli chtějí přispět jednorázově, nebo zda se mohou stát pravidelnými dárci.

Lidé jsou vulgární a koledníkům nadávají 

Tříkrálová sbírka, která každý rok probíhá na začátku ledna, může někdy zanechat i hořkou pachuť. „Někteří lidé, za nimiž koledníci přijdou, jsou vulgární, dětem nadávají, že chodí žebrat. A hlavně ti menší koledníci jsou z toho pak konsternovaní a další rok se jim už třeba nechce zapojovat. Ti starší to většinou nesou lépe a jdou dál,“ posmutněl Mašát.

Dodal, že i právě proto není snadné ve větších městech, jako je třeba Jihlava, sehnat potřebný počet koledníků.

Diskuze s „hejtry" na sítích 

„Když lidé nadávají, že děti žebrají a že je nutíme, aby za tři krále chodily, tak i na sociálních sítích vysvětlujeme, že je vše dobrovolné. A že to určitě není o žebrání, ale o předání požehnání a přání všeho dobrého do nového roku. A také se často objevují názory, že si peníze „nahrabeme“ a nikdo je už neuvidí. Tak k tomu jsme dodávali, že tato největší sbírka v ČR má všechna osvědčení, potřebné formuláře, a hlavně bychom si nějakými podvody poškozovali dobrou pověst Charity,“ dodává Mašát.

A kam konkrétně peníze z letošní sbírky poputují? Zařízení, kde výtěžek pomůže, je hned několik.

• Mladým klientům nízkoprahové zařízení ZASTÁVka Telč. Chystají se stavební úpravy telčského nízkoprahu pro lepší využití a komfort klientů.

• Část peněz by měla posloužit k podpoře investičního záměru rekonstrukce budovy, kde sídlí domácí hospic Bárka a odlehčovací služba Adapta. Zájem o hospicovou péči má za následek rozšíření multidisciplinárního týmu Bárky a s tím souvisí i potřeba adekvátního prostoru. Zároveň by se měla upravit i část budovy pro odlehčovací službu Adaptu včetně přilehlé zahrady.

„Musíme reagovat i na zvýšení poptávky po našich adiktologických službách. Chceme tak odkoupit budovu Centra U Větrníku a následně ji zrekonstruovat do moderního zařízení, které pomůže lidem s látkovou a nelátkovou závislostí,“ dodává Mašát.

• Část financí poslouží k uhrazení provozních nákladů služby Charitní záchranné sítě, určené pro lidi, kteří se ocitli na okraji společnosti.

• Nutné je i zajištění materiálu a provozních nákladů Dobrovolnického centra.

„Dále zajistíme potravinovou a materiální pomoc (hygienické a domácí potřeby, oblečení) pro lidi v nouzi,“ jmenuje dále Marek Mašát.

• Peníze ze sbírky poputují i k jednotlivcům či rodinám, které zasáhla živelní pohroma, autonehoda nebo jiné neštěstí, úraz nebo vážné onemocnění, zdravotní postižení, nízký příjmem nebo ztratili člena rodiny.

„Děkujeme všem asistentům a koledníkům za jejich nadšení a pomoc při realizaci letošní Tříkrálové sbírky. Již nyní se těšíme na příští rok, kdy budeme koledovat pod záštitou Charity už celé čtvrtstoletí. A nesmíme zapomenout poděkovat i vám štědří dárci!“ závěrem dodal Roman Mezlík.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky sbírka, dobročinnost, Charita, tříkrálové, koledník, kasička, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Pro letošek sečteno. Mrzí nás, že někdo tříkrálovým koledníkům nadává, že žebrají, říká jihlavská Charita | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.