Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Pomohla petice a podpora zastupitelů. Obchod v Řehořově měl skončit, prodává ale dál

Velkomeziříčská společnost Coop odmítla dále provozovat prodejnu v Řehořově na Jihlavsku, což je místní část Kamenice. Obchod se tedy měl natrvalo uzavřít. Obyvatelé Řehořova se ale spojili, sepsali petici a zastupitelstvo Kamenice se rozhodlo obchod podpořit. Vedení městyse se zavázalo hradit provozní ztrátu, v kase by se na provoz obchodu našlo až tři sta tisíc korun.

Součástí dohody bylo, že vedení městyse bude dostávat jednou za čtvrt roku přehled o hospodaření. „Situace tam není až tak zoufalá. Za první čtvrtletí byla ztráta kolem pětatřiceti tisíc, druhé čtvrtletí už byla ztráta menší, ve výši šestnáct tisíc. Očekávali jsme mnohem horší výsledky,“ sdělila starostka Hana Krejčová. Za třetí čtvrtletí pak byla ztráta kolem dvaadvaceti tisíc, i to je ale dobrý výsledek.

Lidé sem začali chodit 

Obyvatelé Řehořova, kterých je jen tři sta, tam zkrátka začali chodit nakupovat. Pomohlo i zřízení MediPointu v obchodě, po počátečních problémech i zásilková služba PPL funguje dobře. „Někteří řidiči sem nejezdili a nechávali zásilky v Kamenici,“ říká předseda osadního výboru Jan Rathouský. Ten chce jít sám příkladem, a začal co nejvíce nakupovat právě zde, obchod má doslova pár kroků od domu. „V Brně nebo v Jihlavě, kam jezdím, nakupuji minimálně,“ přikyvuje. Uvědomuje si, že řada místních může nakoupit jinde nebo využít rozvoz. „Ale pokud tady nechceme mít uprostřed obce ruinu, a to nikdo nechce, by to chtělo nakupovat v Řehořově,“ myslí si.

Lidé v Řehořově v místním obchodě seženou klasické potraviny – tedy čerstvé pečivo, uzeniny, potraviny i drogerii, nově je v nabídce třeba i zrnková káva nebo lepší zubní pasty. Oblíbené jsou také dárkové koše dělané na míru zákazníkům. „Letos v dubnu jsme udělali potravinovou sbírku, vybrali jsme 78 kilo potravin. Ti, co to odváželi, se divili, kolik toho je,“ zavzpomínal Jan Rathouský.

Hlavní je komfort

Důležitá je samozřejmě konkurenceschopná cena. „Ve větších obchodech nakoupíte levněji, ale v akci může být lepší cena i tady. Hlavní je ale komfort, že to máme doma. Třeba o víkendu člověk peče, chybí mu droždí, může si ho dojít i v sobotu do deseti dopoledne koupit. A třeba starší lidi by nebyli schopní si autobusem dojet nakoupit do Jihlavy,“ vysvětluje Rathouský a dodává: „Máme privilegium mít tu obchod, nikam nejezdit, tak je potřeba si trochu připlatit.“

Jako předseda osadního výboru Jan Rathouský stále přemýšlí, co v Řehořově vylepšit a dělat lépe. Se zájmem tak sleduje zprávy z malých vesnic napříč republikou. „V jižních Čechách je Coop, kde je vstup na občanky a přístupný je v jakoukoliv denní dobu, to by se mi hrozně líbilo. Myslím, že to by mladí ocenili,“ uzavírá pohledem do budoucnosti.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Obec Řehořov, Lenka Dvořáková

Štítky prodejna, obchod, petice, zastupitelstvo, provoz, podpora, Řehořov, Kamenice

Pomohla petice a podpora zastupitelů. Obchod v Řehořově měl skončit, prodává ale dál | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.