Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Z ulic Jihlavy začnou mizet vyhozené vánoční stromky. Je důležité, aby na sobě neměly zbytky ozdob a háčků

Za námi jsou nejen vánoční svátky, po dnešku to budou i Tři králové. A to je pro řadu domácností jasný pokyn - odstrojit vánoční stromeček. Další jeho cesta vede ve většině případů ke kontejneru. O odstrojené a vyhozené stromečky se pak v Jihlavě postarají pracovníci Služeb města Jihlavy (SMJ). První mimořádný svoz stromků plánují v týdnu od 15. do 19. ledna.

Podle aktuálních informací od mluvčího SMJ Martina Málka se v ulicích města zatím nachází pouze několik kusů vyhozených vánočních stromků. „Pracovníci SMJ je proto sbírali jen do velkoobjemových kontejnerů a odváželi. Předpokládáme, že lidé je začnou ve velkém odstrojovat a vyhazovat až po svátku Tří králů. SMJ proto v týdnu od 15. ledna do 19. ledna naplánovaly mimořádný svoz stromků pomocí popelářských vozů, který pokryje celé území krajského města. Druhý mimořádný svoz bude zařazen operativně podle množství odložených stromečků v ulicích," upřesnil Martin Málek.

Svoz vánočních stromečků v Jihlavě

První mimořádný termín - 15. - 19. ledna 2024
druhý termín převděpodobně 27. ledna
další termíny dle potřeby 

Ten pravděpodobně proběhne v sobotu 27. ledna, ale toto datum může být ještě změněno. Vše bude záležet na tom, kolik stromů se bude v ulicích Jihlavy objevovat. Pracovníci SMJ je budou ručně nakládat na kontejnerové vozidlo a odvážet na skládku.

Černé skládky 

„Pokud by se stromečky nalézaly u kontejnerů ve větším počtu i nadále, tak se domluvíme s městem Jihlava na dalších svozech. Prosíme občany, aby vysloužilé stromečky umístili v uvedené termíny ke kontejnerům na komunální či tříděný odpad, abychom jich dokázali najednou odvézt co nejvíce. Výrazně tak urychlí práci našim pracovníkům. Tím, že nebudou stromečky rozházené po celém okolí, tak nebude docházet k vytváření černých skládek," vyzývá Málek. 

Bez ozdob a háčků 

I tento rok připomíná to, že je důležité, aby odstrojené vánoční stromky neobsahovaly zbytky ozdob, háčků a jiných příměsí. Svezený bioodpad SMJ uloží na kompostárnu v areálu skládky Henčov. „Zde bude naskládán na hromadu a v jarních měsících naštěpkován. Následně poslouží jako základ do nového kompostu," naznačil Málek další využití stromečků. 

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ekolist.cz

Štítky Vánoce, Tři králové, stromek, odvoz, odpad, popelnice, kontejner, SMJ, Jihlava

Z ulic Jihlavy začnou mizet vyhozené vánoční stromky. Je důležité, aby na sobě neměly zbytky ozdob a háčků | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.