Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

ANKETA: Ministr Rakušan vyzval ke zrušení novoročních ohňostrojů. Města na Vysočině na to reagují různě

, aktualizováno 29. prosince 2023, 13:14

Města v ČR, stejně jako na Vysočině, letos přistupují odlišně k tomu, jak budou vypadat novoroční oslavy. Rozhodování starostů a třeba i primátorů, zda uspořádat, či neuspořádat pro mnohé kontroverzní novoroční ohňostroj, je letos značně ovlivněno žádostí ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), který starosty obcí vyzval k tomu, aby letos nepořádali silvestrovské a novoroční ohňostroje s ohledem na tragédii, jež se stala na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. K té došlo ve čtvrtek 21. prosince.

Dopis Víta Rakušana, který rozeslal starostům obcí, zdrpj: Ministerstvo vnitra ČR 

„Obejděme se letos na Silvestra bez ohňostrojů a zábavní pyrotechniky. Požádal jsem o to dnes dopisem všechny starosty a starostky, ale obracím se s osobní prosbou i na vás,“ stojí ve výzvě ministra Víta Rakušana na síti X. 

Jeho prosbu vyslyšeli například v Karviné nebo Jindřichově Hradci, kde jako první informovali o zrušení akcí. 

K výzvě Rakušana se města na Vysočině staví různě. V rámci novoročních oslav mohou lidé zhlédnout ohňostroj třeba v krajské Jihlavě, v Třebíči, ve Velkém Meziříčí nebo třeba ve Žďáru nad Sázavou.

Ohňostroj na jihlavském náměstí 

Primátor Jihlavy se nad žádostí ministra dlouze zamýšlel, pořádání novoročního ohňostroje konzultoval také s radními. „Hrůzná událost, která se udála před Vánoci na FF UK se nás velmi dotkla a snažili jsme se vyjádřit svoji soustrast v souladu s rozhodnutím vlády tak, jak jsme nejlépe uměli. Podle toho jsme také upravili adventní program, vyvěsili černou vlajku či vytvořili před radnicí pietní místo. Zaznamenali jsme ale také přání, aby se běžný život nezastavil, a proto jsme novoroční oslavy nechali v původně naplánovaném formátu, na který se mnoho obyvatel Jihlavy těší. Po obdržení dopisu od pana ministra jsme přesto znovu probrali dopady pořádání oslav Nového roku včetně ohňostroje a toto konzultovali i s dalšími institucemi včetně policie ČR. Konečným rozhodnutím je ponechat oslavy Nového roku v Jihlavě v původně naplánované podobě," vysvětlil konečné rozhodnutí primátor Jihlavy Petr Ryška (ODS). 

Lidé, kteří přijdou na ohňostroj v Jihlavě na Masarykovo náměstí, se budou moci zahřát novoročním svařákem či čajem. „Objednáno máme celkem 200 litrů svařáku a 60 litrů čaje,“ podotkla Lenka Kremláčková, vedoucí produkce příspěvkové organizace Brána Jihlava. Komponovaný ohňostroj z dílny Leo Válka odpalovaný ze střechy Prioru začne o půl šesté večer. „Vyjde na 85 tisíc korun,“ vyčíslil mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk.  

Pěvec Jakub Pustina ve Žďáru 

Ve Žďáru nad Sázavou začne novoroční program na náměstí Republiky o půl šesté večer, vystoupí na něm žďárský operní pěvec Jakub Pustina. O čtvrt hodiny později ho vystřídají zástupci žďárské radnice a další hosté s novoroční zdravicí, zazní česká státní hymna a v 18 hodin dojde k odpálení novoročního ohňostroje. 

Ke žďárskému novoročnímu ohňostroji se vyjadřují lidé na Facebooku, a jak už to u ohňostrojů bývá, názory lidí jsou protichůdné. „Památku obětí už jsme uctili, 23.12. byl státní smutek, za oběti zvonily i zvony, takže si myslím, že Rakušanova gesta už jsou zbytečná, jen zkouší co si může dovolit!!!“ myslí si Rosťa Šír. Naopak příznivkyní ohňostrojů, hlavně s ohledem na zvířata, není Míša Rulíková. „Také jsem četla, že všude ruší. Je to hezké uvítání nového roku, ale myslím, že by se to dalo z ohledem na veškeré okolností (ať už zvířata, lidi atd.) přehodnotit třeba na nějakou světelnou nebo laserovou show pouze s hudbou.“ Do diskuze k události se zapojila například i Marie Beránková. „A já jsem za to zrušit ohňostroje natrvalo. Nic dobrého to nepřináší s ohledem na zvířata a handicapované děti,“ myslí si Marie Beránková.

Měla by města v souvislosti s tragédií na FF UK zrušit novoroční ohňostroje?

Celkem hlasovalo838 čtenářů

Bez novoročního ohňostroje budou třeba lidé v Havlíčkově Brodě. A toto rozhodnutí nesouvisí jen se žádostí ministra Rakušana. „Chtěli bychom vás touto cestou poprosit o shovívavost a pokud možno oslavit blížícího se Silvestra a příchod nového roku bez tohoto způsobu oslav! Několik vteřin neopatrnosti může zcela změnit váš život, i život lidem ve vašem okolí. Používání zábavní pyrotechniky způsobuje trauma zvířatům i lidem, které je musí nedobrovolně snášet. Výbuchy v blízkosti zvířat způsobují šok, popáleniny či jiná těžká zranění, která se již nedají zvrátit,“ píše město na svém facebookovém profilu.

Vzkaz ministerstva životního prostředí 

Proti ohňostrojům obecně je i ministerstvo životního prostředí.

„Při plánování oslav je dobré mít na paměti dopad, který mohou mít ohňostroje na naše životní prostředí a zdraví. Během ohňostrojů se uvolňují do ovzduší těžké kovy a další škodlivé látky, to může mít nepříznivý vliv na kvalitu vzduchu, který dýcháme. Děkujeme všem, kteří se rozhodli hledat alternativy k tradičním ohňostrojům. Ať už to jsou laserové show, světelné projekce, nebo jiné kreativní formy oslav,“ vzkázal resort na svém Facebooku.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava

Štítky ohňostroj, Nový rok, oslava, novoroční, výzva, ministr, střelba, tragédie, Vít Rakušan, Vysočina

ANKETA: Ministr Rakušan vyzval ke zrušení novoročních ohňostrojů. Města na Vysočině na to reagují různě | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.