Když jsme s mým tehdy budoucím manželem trávili první Vánoce, nemohli jsme se dohodnout na naprosto zásadní štědrovečerní otázce – co patří do bramborového salátu? A co už tam nemá co dělat?
Brambory, cibule, vajíčka, nakládané okurky – na tom byla shoda. Byť se oba snažíme jíst zdravě, také jsme se jednoznačně shodli na tom, že nepřipadá v úvahu nahrazování tradiční majonézy jogurtem a podobně. Bramborový salát je prostě bramborový salát a jeho odlehčené varianty nám připomínají šílené pokusy výživových poradců, kteří zahušťují guláš pohankovou moukou (brrr).
U nás doma se do salátu vždycky dávala sterilovaná zelenina – mrkev a hrášek. Z té představy se mému muži ošklivostí zkroutil obličej. Stejně jako mně, když mi oznámil, že v salátu nesmí chybět salám – ideálně gothaj. Ten nejlevnější salám, co maso nejspíš nikdy ani neviděl. Když muž zaregistroval mé zděšení, mírumilovně konstatoval, že je ochoten ustoupit a nahradit tohle salámové peklo šunkou. Jsem tolerantní žena, takže letos už potřinácté budeme mít salát se šunkou.
A co dáváte vy? Pojďme z toho udělat průzkum a rozseknout, jak má vypadat ten jediný správný bramborový salát!