Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Za odpad budou nově platit děti až od čtyř let, rozhodli jihlavští zastupitelé

Zastupitelé Jihlavy se na svém včerejším zasedání zabývali také poplatkem za vývoz odpadu. A přišli s novinkou, která zřejmě potěší rodiny s malými dětmi. Malí obyvatelé Jihlavy do tří let věku nově nebudou platit za odpad.

„Přestože náklady městu rostou ve všech oblastech, necháváme všechny poplatky stejné. A naopak se snažíme podporovat mladé rodiny s malými dětmi odpuštěním poplatku za odpady,“ uvedl náměstek primátora pro oblast financí Jiří Pokorný (ANO). Dodal, že tato úleva se týká dětí do tří let věku. „Dříve to bylo tak, že vyhláška znamenala úlevu pro třetí a další dítě mladší 18 let. Nově je tam přidáno dítě do tří let,“ sdělil Pokorný na včerejším zasedání zastupitelstva.

Osvobození od poplatku se týká všech dětí, které v daném kalendářním roce nedosáhnou věku 4 let, tedy všech dětí, kterým v daném roce bude 0 - 3 roky. Poprvé přijde rodičům upozornění na zaplacení poplatku až v roce, ve kterém dítě dosáhne čtyř let věku.

Nárok na osvobození poplatníka - dítěte do tří let věku - nebude třeba správci poplatku ohlašovat, veškeré potřebné údaje má k dispozici informačního systému evidence obyvatel. Jak včera dodal náměstek primátora Pokorný, dosavadní osvobození se týkalo zhruba 600 poplatníků (dětí), nové osvobození se bude vztahovat na přibližně 1800 poplatníků (dětí).

Pokorného doplnil radní David Beke (ODS). „Tuto změnu zavádíme i proto, aby když se narodí občan Jihlavy, hned do ruky nedostal složenku, že má zaplatit odpad. Jde tedy o další podporu mladých rodin.“

Tento krok kvitovali všichni zastupitelé, kteří se zapojili do zhruba desetiminutové diskuze. „Jsem rád, že se u dětí do 3 let vůbec nebude řešit poplatek za odvoz odpadů. Pěkné gesto je i úleva pro pětičetné rodiny,“ řekl například radní Vojtěch Prchal (ODS a KDU-ČSL)

Novinku ocenil také opoziční zastupitel Libor Kuchyňa (STAN). „Je to gesto, o kterém jsme se bavili i v minulosti, když jsem byl členem rady města. A zajímalo by mě, na kolik toto vyjde?“ ptal se Libor Kuchyňa. Náměstek Pokorný mu odpověděl, že půjde zhruba o 1,5 milionu korun.

Je správné, že děti do tří let v Jihlavě nebudou platit za odpad?

Celkem hlasovalo290 čtenářů

Za osvobození poplatku pro děti do 3 let poděkovala také další opoziční zastupitelka Tereza Kafková (PiFo). „I já si myslím, že podpora mladých rodin dává smysl. Zároveň ale je to tak, že cena za odvoz odpadu stoupá a že ten deficit bude zhruba 12 milionů ročně. Tak se trochu bojím toho odpojování od ceny, kterou platíme, od toho, kolik to reálně stojí. Pak si třeba ani neuvědomujeme hodnotu toho, co vlastně vyhazujeme. A umím si představit, že ruku v ruce s tím osvobozením může jít nějaké navýšení. To vidím do budoucna jako trochu rizikové,“ okomentovala Tereza Kafková.

Na ni navázal na závěr zastupitel radní Petr Piáček (ODS a KDU-ČSL) s tím, že by se jihlavské domácnosti měly zamyslet nad tím, kolik odpadu tvoří. „A to je na nás. Jsem rád, že máme aspoň částečně nějaký motivační systém. To znamená, že pokud třídím nějakým způsobem odpad, tak mám ještě další slevu. Tento trend by měl i dál pokračovat, pokud bychom chtěli další slevy. My jako sedmičlenná rodina dokážeme černou 120 litrovou popelnici za dva týdny naplnit klidně jen do půlky,“ sdělil svou osobní zkušenost Petr Piáček.

Vývoz odpadu zdarma pro děti do 3 let v hlasování podpořilo 32 zastupitelů, tři se zdrželi hlasování.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Redakce Drbny

Štítky odpad, popelnice, platba, poplatek, dítě, zastupitelstvo, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jirka Jirka

To asi nebudete zase chvilku populární.

Středa, 1. listopadu 2023, 19:55Odpovědět

Za odpad budou nově platit děti až od čtyř let, rozhodli jihlavští zastupitelé | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.