Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zbytečné, říkají čtenáři Jihlavské Drbny k plánovanému úsekovému měření rychlosti v helenínském kopci

Přesně před měsícem jsme naše čtenáře informovali o tom, že v Jihlavě přibude třetí místo, kde bude probíhat takzvané úsekové měření rychlosti. Dvojici Jihlavský tunel a kopec u Hosova doplní v dohledné době kopec poblíž Helenína. A zjišťovali jsme, co si o této novince myslí naši čtenáři.

Do ankety, která probíhala přesně měsíc, tedy od 10. září do 10. října, se se svým názorem do dnešní 15. hodiny zapojilo´377 čtenářů. Anketní otázka zněla: Je správné, že v helenínském kopci bude zavedeno úsekové měření rychlosti? Možnost „Ano, tam je to nutné" zvolilo144 čtenářů (38%), opačný názor (odpověď „Ne, tam je to zbytečné") má 222 čtenářů Jihlavské Drbny (59%). Neutrálně  („Nevím, na to nemám žádný názor") se k otázce postavilo 11 čtenářů (3%). Podle výsledků ankety je tedy plánované měření rychlosti, které bude případně pokutováno, zbytečné. 

Zmíněný úsek na silnici II/602 v kopci u Helenína se nachází poblíž přechodu pro chodce a zastávky MHD. Rychlost zde už několik let měří radar, ten řidiče informuje o tom, zda dodržují sedmdesátikilometrovou rychlost. 

Jak zjistila naše redakce, takzvané úsekové měření rychlosti je zde v plánu hlavně proto, že jde o lokalitu, kde se nachází přechod pro chodce mezi zastávkami v extravilánu. „Dle statistik z orientačního měřiče rychlosti je zde překračována rychlost 70km/h. Jedná se o úsek komunikace, kde je v krátkém sledu za sebou několik křižovatek a kde se pohybuje velké množství chodců včetně dětí a studentů. Jde o požadavek místních obyvatel i helenínských škol. Při přípravě se vycházelo i ze statistik nehod v této lokalitě,“ vysvětlil na redakční dotaz Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice.

Co je úsekové měření rychlosti

Jde o pasivní způsob, jak přijít na neukázněného řidiče a vybrat pokuty za překročení rychlosti. Starají se o něj kamery, které výsledky posílají na příslušné úřady - magistrát nebo na městskou policii. Tam se následně řeší případné hříšníky. Zdroj: autotrip.cz

Zmíněnou zastávku MHD během školního roku denně využívá třeba student Martin, který si nepřál uvést své příjmení. „Často koukám, že si tady z toho řidiči dělají závodní dráhu. Vybírání pokut v tomhle místě určitě fandím, je to dobrý krok,“ zhodnotil oslovený student Martin.

Součástí rozhodovacího procesu v otázce toho, kde se zavede úsekové měření rychlosti, bývá policie, městský odbor dopravy, náměstek primátora zodpovědný za úsek dopravy. Do rozhodování se zapojují také majitelé silnic a okolních pozemků. „Tady šlo o Kraj Vysočina a vlastníky sousedních pozemků,“ upřesnil Daněk.

A odkdy si budeme muset více hlídat rychlost? Podle Radovana Daňka zatím není jasné, kdy bude úsekové měření zahájeno, protože v současné době teprve začínají projekční práce. „Součástí akce bude kromě přípojek pro napájení systému elektrických energií i doplnění veřejného osvětlení před a za přechodem mezi zastávkami „Helenín, zast.“ a další opatření - optická brzda, červeně zvýrazněné plochy před přechodem a tak dále,“ říká Daněk. Jisté zatím není ani to, kolik to celé bude stát. Cena vzejde až z výběrového řízení.

Měření v tunelu a na „Hosáku"

Jako první bylo úsekové měření v Jihlavě zavedeno v Jihlavském tunelu, a to v dubnu 2019. Zde řidiči mohou jet nejvýše 60km/h. Pokud jedou rychleji, pak se nevyhnou pokutě. V lednu 2021 se začala měřit rychlost v úseku u Hosova u Jihlavy, i v tomto případě se zde zachází zastávka, kde zastavují linkové autobusy. Pro tento úsek je nejvyšší povolená rychlost 70km/h. „Další místo, kde by v budoucnu mohlo být zavedeno úsekové měření, zatím není vytipováno,“ dodal závěrem Radovan Daněk.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky rychlost, úsekové, měření, auto, doprava, provoz, radar, anketa, čtenář, Helenín, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roman Perna

A přibude další brzda plynulého provozu. Jako na Hosáku, je tam 70-ka a bohužel najde se plno rádoby řidičů kteří tam jedou 50 i méně...

Středa, 11. října 2023, 11:59Odpovědět

Zbytečné, říkají čtenáři Jihlavské Drbny k plánovanému úsekovému měření rychlosti v helenínském kopci | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.