Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Už týdny nám teče zakalená rezavá voda, stěžují si lidé v paneláku na Březinkách. Navíc bývá cítit rybinou

Na redakci Jihlavské Drbny se nedávno obrátily obyvatelky jednoho z panelových domů v Jihlavě, konkrétně ze sídliště Březinovy sady. Už od letních prázdnin jim doma teče zakalená rezavá, někdy až hnědo červená voda. A to jak teplá, tak i studená. Jak samy tvrdí, s tím by mohly souviset i zažívací potíže, které před pár týdny měly. K vodě z kohoutku proto nemají důvěru, a tudíž kupují vodu balenou. Všichni obyvatelé tohoto domu si nepřáli uvést své příjmení, píšeme proto jen jejich křestní jméno.

Poprvé redakci Drbny zkontaktovali obyvatelé panelového domu s adresou Březinova 54 ve středu 6. září s tím, že zakalená rezavá voda jim doma teče zhruba od začátku července. V přízemí stejného vchodu bydlí obyvatelka Denisa, ta podle svých slov občas pozoruje rezavou teplou vodu, když napouští vanu. 

„Už se zdálo, že se to během září zlepšilo, ale situace se opět zhoršila. Hlavně večer teče rezavá hnědá voda. Kvůli zdravotnímu stavu mám v ložnici i v kuchyni nalitou odstátou vodu, kterou pak piju. A teď jsem se úplně zhrozila. Odstátou vodu jsem zkusila nalít do čiré skleničky a byla opravdu hnědá. To je hnus, jsem si pomyslela, a zalila jsem tím kytky. Ve váze je to stále žluté,“ popsala v uplynulém týdnu svou nedávnou zkušenost Pavlína. 

„Vodu teď raději kupujeme." 

Zmínila, že během letních prázdnin měli doma časté zažívací problémy. Konkrétně ona, její sousedka a také otec Pavel, který bydlí ve vedlejším vchodě, tedy na adrese Březinova 53. „I tam byla přechodně zabarvená voda. Taťka mi teď kupuje balenou vodu, protože si nechci nabít pusu špatnou vodou. Teď jsem byla na jednom zákroku, bála jsem se pak doma vysprchovat, tak jsem se utřela jen vlhčenými ubrousky, těm věřím víc než té vodě,“ dodává Pavlína s tím, že si všímá toho, že lidé v okolí tohoto panelového domu často nosí kupovanou balenou vodu. Třeba jako její sousedka Kateřina. 

Vzorek vody z 15.9.2023, foto: obyvatelka Pavlína

„U nás je voda špatná už tak dva měsíce. Hodně smrdí rybinou. Je kalná a často až do hněda. A je to jak u teplé, tak i u studené vody. Nepomůže ani to, když třeba necháme vodu takzvaně odpustit. Nebo když napustíme vanu, tak pak vodu po prvním vykoupání vypustíme a napustíme druhou vanu a ničemu to nepomůže. A to, že nám voda opravdu smrdí, mi opakovaně potvrdila i sousedka, když jsem za ní zašla,“ svěřila se redakci Drbny další obyvatelka Kateřina. I její rodina vodu kupuje. „Na pití vodu kupujeme, v ošklivé se koupeme, s tím nic neudělám.“

Zažívací problémy

Také ona mluví o svých zažívacích problémech a průjmech, které ji před několika týdny trápily. Pro jistotu vodu převařovala. „Nejhorší na tom je, že to přetrvává, že to není nic nárazového, což by člověk i pochopil,“ povzdechla si Kateřina. Podobné problémy s vodou má i Stanislav, který bydlí ve 3. patře. „Když našemu miminku napouštíme vodu do vaničky, tak je jednou až dvakrát týdně rezavá," popsal Stanislav. 

Vzorek vody z 15.9.2023, foto: obyvatelka Pavlína

Kateřina i Pavlína, které obývají stejné patro, se shodně zamyslely nad tím, proč jim doma teče špinavá voda. Zmiňují stavební práce, které u nich na domě byly zahájeny letos v červenci. „Už mě napadlo i to, jestli tu ti chlapi nemohli něco překopnout, nevím,“ krčí rameny obyvatelka Pavlína. 

Obyvatelé panelového domu v Březinově ulici se o špinavé vodě zmínili pouze naší redakci, nikdo z nich doteď nekontaktoval ani Služby města Jihlavy (SMJ), ani krajskou hygienickou stanici. To, že o problému nic nevěděli, potvrdila redakci Drbny jak mluvčí Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina (KHSV) Jana Böhmová, tak i mluvčí SMJ Martin Málek. „Neměli jsme zprávy z dispečinku, že by někdo z lokality Březinova volal ohledně rezavé vody – až do včera, kdy jsme odkalovali u Březinova 29,“ sdělil Drbně 22. září Martin Málek a dodal, že pokud někomu teče rezavá studená voda, měl by zavolat volat na dispečink SMJ. To shodně doporučuje i mluvčí KHSV.

Stav vody po havárii 

Pokud dojde k akutní havárii vodovodního řadu, případně k nějaké plánované a předem avizované opravě, pak se může stát, že několik hodin či dní po opravě může lidem téct zakalená, mírně rezavá voda, k tomu může mít i menší tlak. Vždy jsou ale lidé ujišťováni, že je taková voda nezávadná a mohou ji bez obav pít. „Po poruchách na vodovodním řadu může být samozřejmě voda zakalená a zavzdušněná. Jedná-li se o větší poruchu, provozovatel nechává provést rozbory, aby bylo jisté, že pitná voda není mikrobiologicky závadná,“ říká k tomu Jana Böhmová s tím, že pokud má provozovatel pochybnosti o kvalitě dodávané pitné vody, pak o této skutečnosti informuje zásobené obyvatele, případně zajišťuje náhradní zásobování, a to třeba cisternou.

Odběr vzorků na upozornění redakce 

Služby města Jihlavy na naše upozornění provedly kontrolní vzorky vody na zmíněné adrese. „Dnes vodaři vyhodnotili vzorky, vodu tam odebírali přímo u vodoměru v daných vchodech, a vše mělo negativní výsledek. To znamená, že buď může být problém na teplé vodě, tu my ale nedodáváme. Anebo může být problém v rozvodech přímo v domě. Navíc mi vodaři sdělili, že v této lokalitě teče voda přímo z vodojemu v Kosově. Tyto vchody jsou tedy přímo u zdroje a voda by tak měla být kvalitní, protože se netáhne x kilometrů přes celou Jihlavu. Trasa z vodojemu je krátká, proto by v tomto neměl být problém,“ shrnul Martin Málek aktuální výsledky testování vody.

Voda ve vaně z 1. října 2023, foto: obyvatelka Kateřina 

To, že by voda mohla být znečištěná kvůli starým rozvodům, zmiňuje i KHSV. „Rezavá voda může být způsobena například také starými rozvody v domě či starou přípojkou. Je třeba si uvědomit, že pokud si v bytě pustíme z baterie vodu, touto baterií protéká voda teplá i studená. Pro představu uvádíme příklad: Ve starším panelovém domě měli problém s „rezavou vodou“, potíže přestaly po výměně výměníku teplé vody,“ dodala mluvčí krajských hygieniků.

Dnes jsme tedy ještě oslovili domovníka panelového domu s dotazem, zda se v posledních letech v tomto vchodě měnily rozvody. „Problémy, které popisujete, by určitě mohly být způsobeny kvůli starým rozvodům. Žádná výměna v tomto domě v posledních letech neproběhla,“ řekl redakci Drbny domovník Jan Tržil.

Kdy vodu raději nepít? 

A jak případně poznat to, že je voda z kohoutku závadná? Podle mluvčí KHSV jednoznačně nelze popsat indicie toho, kdy může být voda zdraví škodlivá. „Je z historie známo, že lidé chodili k mnoha studánkám s „chuťově vynikající vodou“, u které potom bylo zjištěno masivní mikrobiologické znečištění. Je třeba si uvědomit, že kvalita pitné vody je pravidelně sledována jak výrobci pitné vody, tak provozovateli veřejných vodovodů. Jsou pravidelně odebírány a laboratorně vyhodnocovány vzorky. Výsledky stanovení vody ve vodovodní síti jsou zasílány do informačního systému pitné vody. Krajská hygienická stanice tyto zasílané výsledky vyhodnocuje, tímto způsobem průběžně sleduje kvalitu vody v jednotlivých vodovodech,“ říká mluvčí KHSV. Provozovatel vodovodu má v případě zjištěných problémů v kvalitě pitné vody nahlašovací povinnost vůči krajských hygienickým stanicím i zásobeným obyvatelům.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto obyvatelky panelového domu , Lenka Dvořáková

Štítky voda, znečištění, pitná, stížnost, sídliště, Březinky, panelový, dům, SMJ, KHSV, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ivan Pacholík

A pořád za stejnou cenu, nejdražší v republice. Že by se někdo z vodařů přišel omluvit a nabídl slevu - v Čechách nehrozí

Úterý, 3. října 2023, 16:08Odpovědět

Vítězslav Šeda

Musím přiznat, že jsme v neděli 1.10. měli rovněž "rezavou" vodu a to bydlíme na Královském vršku a také od pulky srpna máme nižší tlak vody než bylo obvyklé.

Úterý, 3. října 2023, 09:06Odpovědět

Jan Strapina

Pěknej vopruz,to vám teda řeknu!!!!!!!!Vůbec těm lidem nezávidím,zvláště když za tuhle sračku musí platit a tak draze!!!!!!!!!

Úterý, 3. října 2023, 00:51Odpovědět

Už týdny nám teče zakalená rezavá voda, stěžují si lidé v paneláku na Březinkách. Navíc bývá cítit rybinou | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.