Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

ANKETA: Na pivo si do jihlavské Radniční restaurace zatím lidé nezajdou. Provozovatelé o ni nemají zájem

Už více než půl roku je v Jihlavě zavřená Radniční restaurace, která sídlila v ikonické budově v horní části Masarykova náměstí. Tento opuštěný podnik na svém včerejším zastupitelstvu řešili i jihlavští zastupitelé, protože budova je majetkem města. A stále se nepřihlásil provozovatel, který by měl o restauraci zájem.

Toto téma v posledním bodu, kterým byla diskuze, otevřel opoziční zastupitel Radek Hošek (STAN), protože, jak uvedl, nyní se vypisovala druhá výzva ohledně pronájmu této ikonické restaurace. „Nějací zájemci se přišli podívat, ale řekli, že to je ve velice špatném stavu, že by byly potřeba značné investice, aby se to uvedlo do pořádku. Teď je vypsaná nová výzva, nové tam je to, že tam je po dva roky poloviční nájem. Nevím, jestli to je dostatečné. Dělá to asi milionovou úsporu. V tuto chvíli nevím, jestli to bude stačit na to, aby se někdo přihlásil," nastínil aktuální situaci primátor města Petr Ryška (ODS). Sám uznal, že jde o vybydlený prostor, který není v dobrém stavu.

Úplné odpuštění nájmu? 

Podle Ryšky bylo ve hře třeba i to, že by se případnému zájemci nájem na rok úplně odpustil. „Zase bychom ale neradi, aby do toho přišli dobrodruzi, kteří by po roce, kdy by nemuseli platit nájem, zase odešli," zamyslel se Ryška. 

Chodili jste rádi do jihlavské Radniční restaurace?

Celkem hlasovalo229 čtenářů

Posledním provozovatelem podniku byl do letošního února Petr Vološčuk, který byl v restauraci zároveň šéfkuchařem. O konci podniku se mezi lidmi šuškalo už vloni na podzim. „Situaci nechci komentovat. Musím se nejprve poradit s právníkem, takže teď o tom nechci mluvit,“ sdělil redakci Drbny na začátku letošního února Petr Vološčuk, který restauraci v roce 2019 koupil od bývalého zastupitele Miroslava Tomance. 

O tom, že finanční situace v jeho podniku není dobrá, se Jihlavské Drbně Vološčuk svěřil už vloni na podzim. „Bohužel o plusu se hovořit nedá. Vzhledem k tomu, že jsem restauraci koupil, a dosud splácím, v listopadu 2019, činnost zahájil v polovině ledna 2020 s několika investicemi a v březnu 2020 přišla corona, nestačila se vygenerovat částka ani na splácení investice, natož vytvořit zásobu na táhlou dvouletou corona krizi. Kdo mohl něco takového na začátku tušit? Ale nechtěl jsem to vzdát hned na začátku, tak jsme museli přistoupit k další půjčce s vizí, že bude lépe,“ vrátil se vloni v říjnu Petr Vološčuk na začátek svého podnikání. 

Po covidové pandemii přišla válka na Ukrajině, energetická krize, zdražování surovin. „Vzhledem k celému komplexu Radniční restaurace a pivnice ani nájem není úplně zanedbatelný. Je také vidět, že návrat lidí do restaurace po corona krizi nebyl stoprocentní a s příchodem zdražování potravin jich logicky ještě ubylo. Firemní akce a večírky se nehrnou jako dříve, a nezmění-li se stav energií, přiznáváme, že to může být opravdu hřebíček do rakve,“ naznačil Vološčuk vloni na podzim.

Poslední hřebíček do rakve 

A skutečně to nakonec byl onen pomyslný poslední hřebíček do rakve. O uzavření Radniční restaurace kolemjdoucí informovala od prvního únorového týdne cedule, která se objevila ve výloze.

Konec hotelu v centru 

Radniční restaurace je dalším podnikem, který v krajském městě ukončil svůj provoz. Z technických a provozních důvodů se vloni koncem září uzavřel také Hotel Gustav Mahler, který sídlil nedaleko Radniční restaurace v Křížové ulici.

Dnešním dnem se uzavřel hotel Gustav Mahler, který má adresu v Jihlavě na Křížové ulici. Jak zjistila redakce Jihlavské Drbny, hotel i restaurace jsou uzavřeny s okamžitou platností až do odvolání.

Součástí hotelu byla i restaurace, jež byla uzavřena ve stejný den jako samotné ubytovací zařízení.

Ohodnoť článek

Foto Dalibor Mašek

Štítky restaurace, nájem, nájemce, město, provoz, provozovatel, radnice, Radniční, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Na pivo si do jihlavské Radniční restaurace zatím lidé nezajdou. Provozovatelé o ni nemají zájem | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.