Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Stát potvrdil dotaci, stadion je vyklizen, může se bourat. Dělníci již v ulicích staví stěny proti hluku a prachu

Národní sportovní agentura potvrdila přidělení třísetmilionové dotace na stavbu Horácké multifunkční arény v Jihlavě. Demolici starého stadionu, která začne 1. srpna, ani stavbě nové arény tak už nic nestojí v cestě. Dělníci nyní staví v okolí stadionu staví bariéry proti hluku a prachu.

Horácký zimní stadion už je uvnitř kompletně vyklizen. Dělníci teď podél Tyršovy ulice staví bariéry proti hluku a prachu, s bouráním starého stadionu začnou 1. srpna 2023. Demolice by měla trvat do konce listopadu 2023. „Souběžně s demolicí však už budou probíhat i přípravy na stavbu jako například zakládání,“ doplnil harmonogram prací manažer výstavby arény a jihlavský radní David Beke.  

Definitivně potvrzeno. Demoliční výměr nabyl právní moci, zimní stadion se začne bourat za deset dní

Už jen deset dní mohou občané vidět zimní stadion stadion ve stávající podobě, hned první srpnový den se totiž začne bourat. Definitivu tomuto plánovanému datu dal demoliční výměr, který nabyl právní moci ve čtvrtek. V řádu několika dnů bude...

„Rozhodnutí od Národní sportovní agentury (NSA) o poskytnutí dotace jsme obdrželi 24. července 2023. Příprava projektu byla dlouhá a náročná cesta. Jsem rád, že jsme ji zvládli,“ oddychl si Beke. Podle jeho slov byla registrace projektu Národní sportovní agenturou ukončena letos 12. června a NSA následně stanovila nejzazší termín pro dokončení výstavby multifunkční haly na 31. prosince 2026.

„Počítáme však s tím, že generální dodavatel, stavební firma Gemo, dodrží smluvní termín realizace stavby a dokončí jí do 26 měsíců od zahájení. Na podzim 2025 chceme Horáckou multifunkční arénu otevírat,“ ubezpečil primátor Jihlavy Petr Ryška a zopakoval, že o výstavbě haly je v podstatě rozhodnuto od roku 2019, kdy byla v dubnu vypsána užší architektonická soutěž o návrh haly, v říjnu byly vyhlášeny výsledky a v prosinci se podepisovala smlouva s vítěznou architektonickou kanceláří Chybík a Krištof.

Přiklepnutím 300milionové státní dotace se definitivně zkompletovalo finanční krytí stavby. Vysoutěženou cenu ve výši 1,909 milionů zaplatí kromě NSA dotace od Kraje Vysočina (500 milionů Kč), vlastní prostředky města (200 milionů Kč) a městské úvěry. (revolvingový úvěr 100 a investiční úvěr 809 milionů Kč).

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky demolice, Horácký zimní stadion, stavba, Horácká multifunkční aréna, Jihlava, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stát potvrdil dotaci, stadion je vyklizen, může se bourat. Dělníci již v ulicích staví stěny proti hluku a prachu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.