Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Definitivně potvrzeno. Demoliční výměr nabyl právní moci, zimní stadion se začne bourat za deset dní

Už jen deset dní mohou občané vidět zimní stadion stadion ve stávající podobě, hned první srpnový den se totiž začne bourat. Definitivu tomuto plánovanému datu dal demoliční výměr, který nabyl právní moci ve čtvrtek. V řádu několika dnů bude zkompletováno taky financování.

Demolice zimního stadionu začne 1. srpna, potrvá čtyři měsíce. Večery a víkendy bez hydraulických kladiv

Jihlava zná harmonogram demoličních prací starého zimního stadionu, který ustoupí moderní Horácké multifunkční aréně. Bourání bude spuštěno 1. srpna a má trvat do konce listopadu. Zveřejněny jsou i časy demoličních prací.

O tom, že by  měly bourací práce začít 1. srpna, se ví už přibližně jeden měsíc. Zbývalo dořešit dvě nezbytné administrativní záležitosti, první z nich byl demoliční výměr.  Stavba Horácké multifunkční arény proběhne díky finanční dotaci ve výši 500 milionů Kč od Kraje Vysočina. 

„Poté, co obyvatelé přilehlé Tyršovy ulice po dohodě s jihlavským zastupitelstvem stáhli námitky, ministerstvo vrátilo spis na Kraj Vysočina a ten jej odeslal zpět do Jihlavy, kde už stavebnímu úřadu nic nebránilo vydat nové rozhodnutí o odstranění stavby,“ informoval tiskový mluvčí magistrátu Radovan Daněk. To nabylo právní moci ve čtvrtek 20. července 2023.

Druhou zásadní formalitou je rozhodnutí Národní sportovní agentury (NSA) o přidělení 300milionové dotace. „Vše nasvědčuje tomu, že bychom jej měli obdržet v jednotkách dnů,“ říká manažer stavby a jihlavský radní David Beke.

Hodinu a půl trvalo dnešní mimořádné jednání jihlavských zastupitelů, jehož hlavním tématem byla výstavba Horácké multifunkční arény (HMA) v Jihlavě. Nejvíce a také nejdéle diskutovaným bodem bylo uzavření smlouvy o poskytnutí dotace společenství...

Vysoutěžená cena ve výši 1,909 milionů se kromě dotace od Národní sportovní agentury skládá z dotace od Kraje Vysočina (500 milionů Kč), vlastních prostředků města (200 milionů Kč) a městských úvěrů (revolvingový úvěr 100 a investiční úvěr 809 milionů Kč).

V současnosti ještě probíhá mezi stávajícím Horáckým zimním stadionem (HZS) a parkem Smetanovy sady podrobný archeologický průzkum v místech, kam se rozšíří základy nové arény. Průzkum bývalého pohřebiště je nezbytnou podmínkou pro zahájení prací na výstavbě nové Horácké multifunkční arény (HMA).

„Dodavatel stavby arény, stavební firma GEMO, začne už v příštím týdnu připravovat staveniště a instalovat protihlukové zábrany,“ říká Radovan Daněk. Slavnostní setkání při příležitosti zahájení stavby Horácké multifunkční arény se uskuteční v pátek 28. července 2023.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky demolice, Horácký zimní stadion, stavba, Horácká multifunkční aréna, demoliční výměr, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Definitivně potvrzeno. Demoliční výměr nabyl právní moci, zimní stadion se začne bourat za deset dní | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.