Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Jihlava je po jarním blokovém čištění. Uklizeno bylo 200 kilometrů chodníků, 312 aut muselo být odtaženo

Krajské město Vysočiny má za sebou další jarní blokové čištění. To začalo 27. března a trvalo osm týdnů. Prováděli jej pracovníci Služeb města Jihlavy (SMJ).

Ti dohromady uklidili 250 kilometrů silnic a o 50 kilometrů méně chodníků. „Území města s příměstskými cástmi bylo rozděleno do 7sedmi úseků. Třicet zaměstnanců SMJ pracovalo na jednotlivých úsecích. Úklid probíhal na základě schváleného plánu blokového čištění místních komunikací,“ zmínil Martin Málek, mluvčí SMJ.

Jarní úklid skončil ve středu 31. května 2023. Blokové čištění místních komunikací stálo letos 6 877 279 korun bez DPH.

Na jarní úklid bylo nasazeno 15 kusů techniky. Jednalo se o dva velké zametací stroje, jeden chodníkový zametací stroj, dvě kropicí vozidla, čtyři vozidla na odvoz shrabků, jedno vozidlo na čištění kanalizačních vpustí, jeden nakladač na nakládání smetků, dvě vozidla na odvoz uličních smetků a dvě vozidla na rozvoz přenosných dopravních značek.

Jako první byly na řadě příměstské části Heroltice, Popice, Pístov, Pávov, Červený Kříž, Antonínův Důl a Zborná. Masarykovo náměstí, městská památková rezervace a přilehlé ulice byly čištěné v sobotu 1. dubna a v neděli 2. dubna. „Úklid těchto lokalit se prováděl záměrně o víkendech z důvodu nižšího provozu na komunikacích a chodnících. Největší sídliště Březinova a Na kopci se začala uklízet od pondělí 3. dubna,“ vysvětluje Málek.

Na ruční čištění SMJ přibraly dvacet pět brigádníků, ti podle Málka zajišťovali škrábání a dočišťování chodníků i parkovišť. Splachování chodníků bylo prováděno individuálně. „Zároveň SMJ při úklidu chodníků a vozovek provedly vyčištění 3 755 dešťových vpustí,“ dodal Málek.

Řidiči, co nerespektovali značení 

Také letos se čištění neobešlo bez odtahu vozidel majitelů, kteří nerespektovali dopravní značení o úklidu v daných lokalitách. SMJ umísťovaly dopravní značení s informacemi ohledně úklidu na jednotlivé úseky osm dní předem. „Majitelům byla jejich vozidla při nerespektování dopravního značení odtahována. Celkem bylo odtaženo 312 vozidel,“ vyčíslil mluvčí SMJ.

Příprava na zimu 

Aktuálně probíhají přípravy na zimu a objednává se posypový materiál. „Aktuálně máme ve skladě zimního posypu na Pístově navezeno už prvních 1000 tun soli. Opravují se také v dílnách nástavby na techniku určenou k zimní údržbě,“ sdělil na závěr mluvčí Málek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Služby města Jihlavy | Zdroj Služby města Jihlavy

Štítky čištění, blokové, jaro, SMJ, úklid, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava je po jarním blokovém čištění. Uklizeno bylo 200 kilometrů chodníků, 312 aut muselo být odtaženo | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.