Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Novinka v Jihlavě. Lidé mohou platit za odpad přes jedinečný variabilní symbol či QR kódem

Všechny domácnosti v Jihlavě již asi mají ve svých e-mailech či poštovních schránkách informace o letošních platbách za odpady. Čas uhrazení částky je do 30. června. Novinkou pro letošní rok je to, že každému poplatníkovi byl přidělený jedinečný variabilní symbol.

V případě bezhotovostní platby proto už není možné zaplatit odpady najednou například za celou rodinu.

„Základní sazba je pro tento rok 804 korun za osobu/nemovitost. Každý, kdo splňuje podmínky Programu zodpovědného nakládání s odpady, má slevu 100 korun," vyčíslila Lucie Maxová z jihlavského oddělení vnějších vztahů s tím, že letos i v Jihlavě došlo ke změně systému plateb poplatku, aby byl v souladu s příslušnými ustanoveními zákona o místních poplatcích a daňového řádu upravujícími placení místních poplatků.

Pohodlný QR kód 

V důsledku této změny byl každému poplatníkovi přidělen nový jedinečný variabilní symbol, který slouží k přiřazení platby k osobnímu daňovému účtu konkrétního člověka. „V případě bezhotovostní platby proto, bohužel, v letošním roce není možné uhradit jednou platbou poplatek za více lidí, například za celou rodinu, ale je to potřeba udělat za každého zvlášť,“ vysvětlil vedoucí ekonomického odboru Jan Jaroš. „Abychom předešli chybám při zadávání plateb a usnadnili vyplnění platebního příkazu, byl každému poplatníkovi zaslán také QR kód. Po jeho naskenování se automaticky vyplní veškeré platební údaje v internetovém bankovnictví,“ dodal.

Podrobnosti o zaplacení poplatku dostali lidé v průběhu května do svých emailů. „Od koho e-mail nemáme, pošleme mu na přelomu května a června dopis. Pokud by někdo z těchto lidí chtěl být v budoucnu informován o poplatcích elektronicky, stačí se na nás obrátit,“ řekl Jan Jaroš.

Jakým způsobem se dá platit? 

Zájemci mohou své dotazy směřovat na ekonomický odbor, oddělení správy daní a pohledávek, a to e-mailem poplatek.odpady@jihlava-city.cz. Lidé mohou také telefonovat na čísla 565 592 131 (132, 133).

Poplatek lze uhradit prostřednictvím portálu občana, bezhotovostním převodem, prostřednictvím zmíněného QR kódu, platbou na pokladně Magistrátu města Jihlavy, a to platební kartou nebo v hotovosti.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com | Zdroj Ježkovy oči

Štítky odpad, platba, systém, radnice, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novinka v Jihlavě. Lidé mohou platit za odpad přes jedinečný variabilní symbol či QR kódem | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.