Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hledá se další využití budovy bývalé vývařovny v Okružní. Ve hře je třeba ordinace pro dětského lékaře

Jihlavští zastupitelé měli ve čtvrtek 11. května mimořádné zastupitelstvo. Hlavním důvodem jeho svolání byla výstavba Horácké multifunkční arény. Kromě ní se řešila třeba i další podpora centra humanitární pomoci, které sídlí v prostorách bývalé vývařovny Okružní ulici. V debatě ohledně tohoto bodu se zastupitelé dotkli také dalšího využití budovy v Okružní ulici. Zmíněné centrum totiž sídlí pouze v jedné části, další část bývalé vývařovny je aktuálně prázdná.

Primátor Jihlavy Petr Ryška (ODS) přednesl návrh na spolufinancování centra humanitární pomoci v Jihlavě. Podle něj zde město financuje energie. „Myslíme si, že centrum plní dobře funkci. Město má pětiprocentní účast, kterou plníme a plnilo by dál,“ sdělil zastupitelům Petr Ryška.

Centrum humanitární pomoci v budově v Okružní ulici sídlí od června loňského roku. „Do centra mohou přijít, kromě ukrajinských uprchlíků, občané z Jihlavska, kteří se nachází v hmotné nouzi. K tomu je ale třeba mít nějaké potvrzení z charitativní organizace – Charita, Český červený kříž, azylový dům, Středisko křesťanské pomoci, dále pak třeba potvrzení z úřadu práce, klienty nám posílá i OSPOD,“ již dříve řekla na dotaz Jihlavské Drbny hlavní koordinátorka jihlavského Centra humanitární pomoci Michaela Musilová. To zastřešuje Český červený kříž Havlíčkův Brod a zapojeno je i několik dobrovolníků.

Aktuální stav budovy (březen 2023)

„Tuto iniciativu vítáme, je dobře, že to město zaštítí. Projekt vítáme a souhlasíme s tím, i když v tom celém vidím jistou nesystémovost,“ vyjádřil se na včerejším zasedání opoziční zastupitel Dan Škarka (PiFo). 

O budoucnosti centra humanitární pomoci zapřemýšlel nahlas další opoziční zastupitel Libor Kuchyňa (STAN). Zajímalo ho, jak dlouho bude ještě zmíněné centrum v budově fungovat? „Z části je prázdná, z části je využitá. Mluvilo se o multifunkčním centru," zavzpomínal Libor Kuchyňa. Na to zaregoval primátor Ryška, jenž zmínil, že město nyní plánuje využít celou budovu. „Ve hře je ordinace pediatričky,“ nastínil možné plány Petr Ryška. 

Náměstek primátora Radek Popelka (ANO) nevyloučil to, že by v budově bývalé vývařovny mohlo vzniknout Kuchyňou zmiňované multifunkční centrum. „To teď ale není úplně aktuální. Jsem rád, že je tento dům využívaný, že nezůstane prázdný,“ řekl Radek Popelka. 

Do debaty ohledně dalšího využití bývalé vývařovny se vložil také radní David Beke (ODS). „Naším zájmem je i tuto proluku, jak jí říkám, nabídnout komerčnímu sektoru. Je to potenciál, který tam leží a je určitě dobré to využít,“ myslí si David Beke. 

Pro další podporu centru humanitární pomoci zvedlo ruku 33 zastupitelů z 37 přítomných. 

Kontakt, bližší a a také aktuální informace z Centra humanitární pomoci najdou zájemci ZDE.

Čím mohou lidé pomoci? 

Pomoci lidem, kteří jsou v nouzi, může také veřejnost. Podle Musilové je nedostatkovým zbožím v jakémkoliv ročním období sezonní obuv, dále pak sezonní oblečení. „Co nám vždy chybí, je povlečení, ručníky, nádobí, to je takový bestseller,“ zmínila Musilová.

Třicet let od požáru jídelny na Okružní. Lidé vzpomínají na poháry, smažák a svatební hostinu po opravě

Kdo projíždí nebo prochází po horní části jihlavské Okružní ulice, poblíž zastávky MHD a obchodu Lidl, tak si určitě všimne ikonické jednopodlažní budovy s typickými kulatými mřížemi na oknech. Tento objekt má za sebou pestrou historii, a přesně...

Výše uvedené položky mohou lidé do centra nosit v pondělí, středu a pátek od 13 do 17 hodin. „Případně nám mohou lidé zavolat a domluvíme se na jiný termín,“ ujistila Michaela Musilová.

Vchod do centra humanitární pomoci 

Třicet let od ničivého požáru 

Budova, kde v roce 1993 fungovala Lidová jídelna, nebo také vývařovna, je dnes oproti minulosti zkrácena. Na místě dnešního Lidlu stávalo výrobní družstvo invalidů Horizont. Tento objekt má za sebou pestrou historii, a přesně před 30 lety, v březnu 1993, také jednu neveselou událost. Dům totiž postihl požár. 

Dům, která dlouhé roky sloužil jako jídelna převážně pro seniory, nabídl třeba i zázemí coby zkušebna regionální kapely Meteor. Konkrétně to bylo mezi lety 1983 – 1985, jak v jedné z jihlavských skupin na Facebooku vzpomíná Libor Křivohlavý. To podle něj bylo v době předtím, než tam našla zázemí zmíněná jídelna. 

Opravy budovy po březnovém požáru v roce 1993 trvaly zhruba tři měsíce, poté Lidová jídelna pokračovala dál ve své činnosti. Na ikonické prostory rád zavzpomínal i Petr Novotný, který zde strávil pro něj důležitý životní okamžik. „Po opravě jsem tam měl jako první svatební hostinu, taky v roce 1993, někdy začátkem léta,“ zapojil se do diskuze na Facebooku Petr Novotný.

Na jídelnu rád vzpomíná i Petr Sokol. „Chodili jsme tam na smažák ... Škoda,“ říká Petr Sokol. Na něj reaguje Tereza Vázquez. „A ty poháry po obědě. To jsem ještě zvládla sníst pohár po hlavním chodu,“ přidává s úsměvem další diskutující na Facebooku.

Tento objekt na Okružní ulici sloužil až do roku 2020 převážně seniorům, kteří sem chodili do klubu a na obědy. 

Ohodnoť článek

Foto Lenka Dvořáková

Štítky vývařovna, jídelna, objekt, centrum, humanitární, pomoc, sociální, uprchlík, Ukrajina, podpora, Okružní, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hledá se další využití budovy bývalé vývařovny v Okružní. Ve hře je třeba ordinace pro dětského lékaře | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.