Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Třicet let od požáru jídelny na Okružní. Lidé vzpomínají na poháry, smažák a svatební hostinu po opravě

Kdo projíždí nebo prochází po horní části jihlavské Okružní ulice, poblíž zastávky MHD a obchodu Lidl, tak si určitě všimne ikonické jednopodlažní budovy s typickými kulatými mřížemi na oknech. Tento objekt má za sebou pestrou historii, a přesně před 30 lety, v březnu 1993, také jednu neveselou událost. Dům totiž postihl požár.

Budova, kde v roce 1993 fungovala Lidová jídelna, nebo také vývařovna, je dnes oproti minulosti zkrácena. Na místě dnešního Lidlu stávalo výrobní družstvo invalidů Horizont. „Tato část byla sice po požáru zachráněna, ale časem stejně musela ustoupit stavbě nového supermarketu,“ řekla Jihlavské Drbně jedna z pamětnic, Jihlavačka Marie Švíková, jež v tehdejším Horizontu pracovala. „A protože v protějším paneláku bydlí švagrová, ta nám hned v noci, když začalo hořet, volala, tak jsme se jeli podívat, jestli je ohrožena i ta půlka budovy, kde sídlilo družstvo, což se nestalo, údajně mezi oběma částmi byla protipožární zeď,“ vrací se do března roku 1993 Marie Švíková.

Aktuální stav budovy, březen 2023

Budova, která dlouhé roky sloužila coby jídelna převážně pro seniory, nabídla třeba i zázemí coby zkušebna regionální kapely Meteor. Konkrétně to bylo mezi lety 1983 – 1985, jak v jedné z jihlavských skupin na Facebooku vzpomíná Libor Křivohlavý. To podle něj bylo v době předtím, než tam našla zázemí zmíněná jídelna.

Aktuální stav budovy, březen 2023

Opravy budovy po březnovém požáru v roce 1993 trvaly zhruba tři měsíce, poté Lidová jídelna pokračovala dál ve své činnosti. Na ikonické prostory rád zavzpomínal i Petr Novotný, který zde strávil pro něj důležitý životní okamžik. „Po opravě jsem tam měl jako první svatební hostinu, taky v roce 1993, někdy začátkem léta,“ zapojil se do diskuze na Facebooku Petr Novotný.

Aktuální stav budovy, březen 2023

Na jídelnu rád vzpomíná i Petr Sokol. „Chodili jsme tam na smažák ... Škoda,“ říká Petr Sokol. Na něj reaguje Tereza Vázquez. A ty poháry po obědě. To jsem ještě zvládla sníst pohár po hlavním chodu,“ přidává s úsměvem další diskutující na Facebooku.

Nápad vybudovat komunitní centrum 

Tento objekt na Okružní ulici sloužil až do roku 2020 převážně seniorům, kteří sem chodili do klubu a na obědy. Poté se objevila myšlenka vybudovat zde jakési komunitní centrum. „Toto byl nápad jednoho z bývalých radních. Nakonec vše zůstalo jen u nápadu,“ nastínil redakci Drbny Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice.

Aktuální stav budovy, březen 2023

V současné době má budova, která se nachází v bezprostřední blízkosti zastávky MHD, úplně jiné využití. Od června loňského roku tady funguje centrum humanitární pomoci. To v začátcích podle Daňka pomáhalo převážně uprchlíkům z Ukrajiny, dnes ho využívají i další lidé, kteří potřebují podat pomocnou ruku.

Aktuální stav budovy, březen 2023

„Do centra mohou přijít, kromě ukrajinských uprchlíků, občané z Jihlavska, kteří se nachází v hmotné nouzi. K tomu je ale třeba mít nějaké potvrzení z charitativní organizace – Charita, Český červený kříž, azylový dům, Středisko křesťanské pomoci, dále pak třeba potvrzení z úřadu práce, klienty nám posílá i OSPOD,“ doplnila na dotaz Jihlavské Drbny hlavní koordinátorka jihlavského Centra humanitární pomoci Michaela Musilová. To zastřešuje Český červený kříž Havlíčkův Brod a zapojeno je i několik dobrovolníků.

Otevření Centra humanitární pomoci, červen 2022, zdroj: Město Jihlava

O službu je v současné době velký zájem. Podle Musilové je zde aktuálně registrováno na 850 klientů, z toho zhruba 70 procent tvoří ukrajinští uprchlíci, ti si ale z velké části chodí třeba jen pro oblečení, školní pomůcky či pomůcky na sportování. „Pomáháme ale samozřejmě třeba i maminkám na mateřské, které mají například tři děti a zatím nemohou kvůli nízkému věku dětí pracovat. Těm občas pomůžeme i jídlem nebo jim poskytneme nějakou drogerii. Lidé v nouzi k nám ze začátku chodí třeba každý týden, postupně se ale frekvence snižuje a přijdou třeba jednou za měsíc. Denně ale přijde tak 15 až 20 lidí. Opravdu o to zájem je, a každý týden chodí noví klienti. Není to tak, že bychom měli jen ten stabilní počet klientů,“ vysvětluje hlavní koordinátorka a dobrovolnice centra.

Co je nejvíce potřeba? 

Pomoci lidem, kteří jsou v nouzi, může také veřejnost. Podle Musilové je nedostatkovým zbožím v jakémkoliv ročním období sezonní obuv, dále pak sezonní oblečení. „Co nám vždy chybí, je povlečení, ručníky, nádobí, to je takový bestseller,“ zmínila Musilová.

Vchod do Centra humanitární pomoci

Výše uvedené položky mohou lidé do centra nosit v pondělí, středu a pátek od 13 do 17 hodin. „Případně nám mohou lidé zavolat a domluvíme se na jiný termín,“ říká Michaela Musilová.

Kontakt, bližší a a také aktuální informace z Centra humanitární pomoci najdou zájemci ZDE.

Myšlenka založit centrum humanitární pomoci byla podle Musilové v hlavách dobrovolníků už delší dobu. „Chtěli jsme nějaké dlouhodobější fungování, nejen pro uprchlíky z Ukrajiny, ale aby to do budoucna fungovalo hlavně pro občany Jihlavy. V tuto chvíli fungujeme hlavně my dvě s ještě jednou maminkou a chodí nám do centra vypomáhat dobrovolníci,“ doplnila Musilová.

Prostory na adrese Okružní 13 jsou aktuálně podle Musilové vyhovující. Do budoucna mají s kolegyní nějaké nápady na další činnost. „To bychom pak potřebovaly i druhou část budovy, což však v tuto chvíli není aktuální,“ uzavřela koordinátorka Michaela Musilová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková, archiv Marie Švíkové, Město Jihlava

Štítky požár, jídelna, vývařovna, vzpomínka, historie, senior, centrum, humanitární, pomoci, Okružní, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třicet let od požáru jídelny na Okružní. Lidé vzpomínají na poháry, smažák a svatební hostinu po opravě | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.