Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Nejdřív průzkum, potom bagry. Před demolicí starého zimáku v Jihlavě budou v parku úřadovat archeologové

Během příštího týdne obsadí jihlavský park Smetanovy sady archeologové ze společnosti Archaia Brno, kteří zde budou zkoumat hlavně hroby, které se mohou nacházet v blízkosti zimního stadionu. V tom samém místě totiž v minulosti býval hřbitov.

Archeologové budou ve Smetanových sadech pracovat ještě před chystanou demolicí starého zimního stadionu.

Vzhledem k tomu, že se v části parku nacházelo pohřebiště, tak se dá předpokládat nález kosterních ostatků. „Objevené ostatky budou pochovány a část jich bude využita pro další zkoumání odborníky. Stejně se postupovalo i při výstavbě malého zimáčku,“ uvedl David Beke (ODS), jihlavský radní a manažer výstavby Horácké multifunkční arény.

S ohledem na očekávaný maximální možný počet hrobů v lokalitě potrvá terénní část výzkumu zhruba tři měsíce. „Na ni pak naváží laboratorní a antropologické práce," informovala v městském magazínu Ježkovy oči Lucie Maxová z oddělení vnějších vztahů. 

S demolicí a stavbou nové arény by pak měla společnost GEMO a. s. začít, jakmile město získá demoliční výměr, podepíše se smlouva se zhotovitelem stavby a Jihlavě bude přiklepnuta slíbená dotace ve výši 300 tisíc korun od Národní sportovní agentury, která je podmíněna právě podpisem smlouvy.

Finanční podporu při výstavbě arény tento týden odsouhlasili také krajští zastupitelé. Kraj se zavázal k tomu, že městu Jihlava, jakožto investorovi tohoto projektu, postupně přispěje částkou ve výši maximálně 500 milionů korun.

Krajští zastupitelé schválili dotaci na výstavbu multifunkční arény v Jihlavě. Bude rozdělena na tři části

Krajští zastupitelé na svém zasedání schválili finanční podporu výstavbě Horácké multifunkční arény (HMA) v Jihlavě. Kraj se zavázal k tomu, že městu Jihlava, jakožto investorovi tohoto projektu, postupně přispěje částkou ve výši maximálně 500...

Krajská dotace bude rozdělena na tři části, proplácena bude zpětně po jednotlivých částech, v případě potřeby až do roku 2027.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava | Zdroj Ježkovy oči

Štítky archeologové, průzkum, hrob, park, Smetanovy sady, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Novak

Tak doufejme, že tam archeologové něco najdou a megalomanskou stavbu, která okrade Jihlavany o více než 1 miliardu korun, to nadlouho zastaví. Pak možná bude čas zvážit, zda Jihlava opravdu nepotřebuje více výměnu vodovodního řadu, než vyhodit peníze města na uspokojení ega několika novodobých papalášů...

Pátek, 12. května 2023, 16:11Odpovědět

Nejdřív průzkum, potom bagry. Před demolicí starého zimáku v Jihlavě budou v parku úřadovat archeologové | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.