Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vyrazte v Jihlavě na procházku s ptačí tematikou. V plánu jsou i ukázky kroužkování a hry pro děti

Po celé České republice se bude konat 6. května tradiční Vítání ptačího zpěvu. Na procházku s ornitoložkou mohou vyrazit i lidé v Jihlavě, konkrétně od 8 hodin na křižovatce ulic Smrčenská a Slavíčkova, kde je nedaleko zastávky autobusu MHD sraz zájemců.

Vítání ptačího zpěvu pořádá v České republice ČSO (ve spolupráci s dalšími organizacemi i jednotlivci), a navazuje tak na tradici založenou v roce 1983 v Birminghamu pod názvem Dawn Chorus Day, kde místní ornitologové přišli s nápadem přivítat vždy první neděli v květnu ptačí zpěv. Později byla převzata řadou národních partnerů sdružení BirdLife International.

Zdroj: Česká společnost ornitologická

Trasa v Jihlavě měří pět kilometrů. „Pro děti i dospělé je připravena hra a ukázky odchytu ptáků i jejich kroužkování. Celou akci povede zkušená ornitoložka Bára Kolmanová, u které lze zjistit více, a to na telefonu 606 885 091. Nezapomeňte si s sebou přinést dalekohled, svačinu a pohodlnou obuv," zve za město Jihlava Aneta Hrdličková z oddělení vnějších vztahů. 

Během vycházky ukazují vedoucí exkurzí, co kde létá a zpívá, povídají o určování ptáků, o jejich životě a ochraně.

Stejná procházka se bude konat v podobný čas i na mnoha dalších místech v celé republice. Další místa a podrobnosti jsou ZDE. V letošním roce dobrovolníci pro zájemce připravili více než 110 vycházek.

„Vítání ptačího zpěvu probíhá většinou formou vycházek do probouzející se jarní přírody, a to doslova, protože začátek většiny akcí je naplánován na brzké ranní hodiny, kdy ptáci nejvíce zpívají. A věřte, že stojí za to si přivstat," říká Věra Sychrová, mluvčí České společnosti ornitologické. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Arulonline/pixabay | Zdroj Město Jihlava, Česká společnost ornitologická

Štítky ptačí, zpěv, procházka, ornitologové, jaro, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyrazte v Jihlavě na procházku s ptačí tematikou. V plánu jsou i ukázky kroužkování a hry pro děti | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.