Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Druhé kolo Studentských prezidentských voleb drtivě ovládl Pavel, dominoval i na Vysočině

V tomto týdnu proběhly na středních školách po celé České republice druhé kolo Studentských prezidentských voleb. Více než 52 tisíc studentů „nanečisto“ volilo budoucí hlavu státu, přičemž zcela dominoval Petr Pavel, který obdržel 85,7 % hlasů. V Kraji Vysočina, kde se zapojilo 28 škol, byl výsledek skoro totožný jako v celorepublikovém měřítku.

Ke druhému kolu Studentských prezidentských voleb došlo ve středu 18. a čtvrtek 19. ledna Studenti „nanečisto“ volili mezi dvěma kandidáty druhého kola reálných prezidentských voleb Petrem Pavlem a Andrejem Babišem. V celé České republice se zapojilo 350 středních škol, svůj hlas odevzdalo celkem 52 930 studentů. Prvního kola se zúčastnilo 76 136 studentů z 516 škol. 

Studentské volby nanečisto jednoznačně ovládla Nerudová, uspěla i mezi středoškoláky na Vysočině

V pondělí 12. a úterý 13. prosince proběhly na středních školách po celé České republice Studentské prezidentské volby. Více než 76 tisíc studentů „nanečisto“ volilo budoucí hlavu státu, jejich největší důvěru dostala Danuše Nerudová (54,1 %),...

Většinu hlasů získal mezi středoškolskými studenty Petr Pavel (85,72 %). Andreje Babiše volilo 14,28 % studentů. „Vítězství Petra Pavla v druhém kole Studentských prezidentských voleb je drtivé, získal téměř 86 % hlasů. Nejlepšího výsledku dosáhl v Libereckém kraji (92 %) a v Jihočeském kraji (89,9 %). Studentské hlasování znovu ukázalo, že Andrej Babiš se přízni nejmladší generace netěší. Jen ve dvou krajích přesáhl jeho zisk hlasů hranici 20 % (ve Zlínském 21,5 % a v Ústeckém 20,9 %),“ uvádí Karel Strachota, ředitel vzdělávacího programu Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni.

V Kraji Vysočina byly výsledky velmi podobné, 85,09 % hlasů získal Pavel, Babiše zvolil 14,97 %. Na Vysočině se voleb zúčastnilo 28 škol, z toho 11 gymnázií, 12 středních odborných škol a 5 středních odborných učilišť.

„Z porovnání podle typů škol vidíme, že výsledky Petra Pavla se příliš neliší na gymnáziích (89,7 %) a na středních odborných školách (83,2 %), méně hlasů pak dostal na odborných učilištích (66,7 %),“ dodává Karel Strachota.

Studentské volby jsou primárně vzdělávacím projektem

Zatím poslední Studentské volby proběhly v prosinci 2022, kdy středoškoláci vybírali svého favorita z devíti kandidátů, které po přezkoumání kandidátních listin vyhlásilo k 25. listopadu 2022 Ministerstvo vnitra. Zvítězila Danuše Nerudová. 

Možnost volit měli studenti starší 15 let ze škol, které se do Studentských voleb zapojily. Vlastní volby na školách probíhaly obdobným způsobem jako volby skutečné: studenti sestavili volební komise a připravili volební místnosti s urnou a plentou, za níž voliči zaškrtávali na hlasovacích lístcích jméno vybraného kandidáta. Vše probíhalo pod vedením jednoho pedagoga. 

„Studentské volby nejsou pouze o samotném volebním aktu. Díky informačním materiálům, dokumentárním filmům, navazujícím aktivitám a debatám se studenti seznamují se základními principy demokracie a volebním systémem ČR nebo s pravidly financování předvolebních kampaní. Učí se také rozpoznávat nástroje používané k přesvědčování voličů politiky, uvědomují si spojitost politiky s médii a význam vlastní aktivní účasti ve volbách,“ říká Táňa Abrhámová, mediální koordinátorka vzdělávacího portálu Jeden svět na školách, který se tématu voleb věnují.


 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Hlaváč

Štítky studentské volby, prezident

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Druhé kolo Studentských prezidentských voleb drtivě ovládl Pavel, dominoval i na Vysočině | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.