Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Studentské volby nanečisto jednoznačně ovládla Nerudová, uspěla i mezi středoškoláky na Vysočině

V pondělí 12. a úterý 13. prosince proběhly na středních školách po celé České republice Studentské prezidentské volby. Více než 76 tisíc studentů „nanečisto“ volilo budoucí hlavu státu, jejich největší důvěru dostala Danuše Nerudová (54,1 %), následovaná Petrem Pavlem (25,7 %) a Andrejem Babišem (9,9 %). Velmi podobně dopadly výsledky i v Kraji Vysočina.

Do projektu se přihlásilo 516 škol, výsledky voleb jich v řádném termínu odeslalo 504. Největší počet hlasů získala mezi středoškolskými studenty Danuše Nerudová (54,1 %), druhý následoval Petr Pavel (25,7 %), na třetím místě se umístil Andrej Babiš (9,9 %), na čtvrtém místě Pavel Fischer (3,6 %) a na pátém místě Marek Hilšer (2,6 %). Zbývající čtyři kandidáti z celkem devíti kandidátů, které vyhlásilo k 25. 11. Ministerstvo vnitra (tzn. Jaroslav Bašta, Josef Středula, Tomáš Zima a Denisa Rohanová), dosáhli u studentů méně než 2 % hlasů.

„Velké přízni středoškoláků se celkově těší jen dva prezidentští kandidáti: Danuše Nerudová a Petr Pavel. I mezi nimi je přitom velmi značný rozdíl v počtu získaných hlasů. Na třetím místě je pak s výrazným odstupem Andrej Babiš, který se celkově nedostal ani k dvoucifernému procentuálnímu výsledku,“ uvádí Karel Strachota, ředitel vzdělávacího programu Jeden svět na školách a iniciátor tzv. „voleb nanečisto“.

Strachota si také všiml zajímavého statistického úkazu: „Co se týče srovnání hlasování podle typu školy a regionu, je největší rozdíl u Andreje Babiše. Na gymnáziích dostal celkově 4,9 % hlasů, na odborných učilištích téměř 30 %, přičemž v Ústeckém kraji na tomto typu škol téměř 50 % hlasů, v Moravskoslezském pak 43 %. Naopak Danuše Nerudová na učilištích získala 37 % hlasů, tedy podstatně méně ve srovnání s gymnázii a středními odbornými školami, na kterých má přes 55 %. Petr Pavel dosáhl nejlepšího výsledku na gymnáziích ve Středočeském kraji a v Praze, kolem 32 %.“

Na Vysočině se Studentských voleb zúčastnilo 40 škol, (14 gymnázií, 18 středních odborných škol, 8 středních odborných učilišť), které dodaly celkem 5 220 hlasů. Výsledky víceméně kopírovaly celorepublikový trend. Zvítězila Nerudová s 55,7 % hlasů, druhý se umístil Pavel s 22,4 % a třetí byl Babiš se 13 %. Detailní výsledky Studenstkých voleb naleznete zde.  

Možnost volit měli studenti starší 15 let ze škol, které se do Studentských voleb zapojily. Vlastní volby na školách probíhaly obdobným způsobem jako volby skutečné: studenti sestavili volební komise a připravili volební místnosti s urnou a plentou, za níž voliči zaškrtávali na hlasovacích lístcích jméno vybraného kandidáta. Vše probíhalo pod vedením jednoho pedagoga. 

Pořadatelem vzdělávacího projektu na podporu aktivního, zodpovědného a sebevědomého občanství budoucích prvovoličů je společnost Člověk v tísni, která prostřednictvím svého programu Jeden svět na školách (JSNS) pořádá Studentské volby již po třinácté. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Hlaváč | Zdroj Člověk v tísni

Štítky studentské volby, prezident

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studentské volby nanečisto jednoznačně ovládla Nerudová, uspěla i mezi středoškoláky na Vysočině | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.