Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Sanitky nebo autobusy. Kraj Vysočina pošle na Ukrajinu další humanitární pomoc

Kraj Vysočina vypraví tento týden další dodávku potřebných věcí do Zakarpatské oblasti Ukrajiny, svého partnerského regionu. Území na západě Ruskem napadené země se musí starat o stovky tisíc lidí, kteří před válkou utekli z východu Ukrajiny. Do dvou týdnů na Zakarpatí odjede i hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO), bude jednat o další pomoci.

Na Ukrajinu už ve čtvrtek zamíří dodávka, která původně sloužila krajskému ústavu sociální péče. „Je ve stavu, kdy tam (v Zakarpatí) ještě nějakou službu může udělat, ale pro nás už je neefektivní," řekl ředitel Krajského úřadu Kraje Vysočina Zdeněk Kadlec. Zároveň na Ukrajinu pojedou i dva vyřazené autobusy, který věnoval Královéhradecký kraj a Vysočina zajišťuje jejich předání ukrajinské straně. „V autobusech i dodávce budeme mít naložený další materiál. Povezeme tam menší elektrocentrály, použité ledničky nebo ponorná čerpadla," dodal Kadlec.

Žďár nad Sázavou a Nové Město na Moravě zajistily partnerským městům na Ukrajině elektrocentrály

Radnice ve Žďáru nad Sázavou poskytne 600 tisíc korun na pořízení elektrocentrál pro partnerské město Chust v Zakarpatské oblasti Ukrajiny. Pomoc svým partnerům na Ukrajině při zvládání výpadků elektrického proudu způsobovaných ruskými útoky na...

Kraj Vysočina spolupracuje se Zakarpatskou oblastí Ukrajiny 13 let. Finanční pomoc zajišťuje prostřednictvím dobročinného fondu ViZa. Peníze byly dřív určené především na opravy škol či zdravotních a sociálních zařízení nebo na podporu spolkové činnosti.

Zatímco v letech před válkou fond podpořil ročně několik projektů menšími částkami, loni šla většina peněz na opravu internátu, který může sloužit jako dočasné ubytování uprchlíků. V Zakarpatí nyní podle informací kraje našlo dočasně zázemí asi 400 tisíc lidí z oblastí Ukrajiny, kde jsou boje intenzivnější. Tato oblast se potýká například s problémem zajištění ubytování, jídla, zdravotní péče, práce, s fungováním škol, atd.

Při cestě, kterou hejtman na Ukrajinu absolvuje, dopraví kraj na Zakarpatí tři vysloužilé sanitní vozy využívané dřív krajskými záchranáři a jiný potřebný materiál od měst a obcí z Vysočiny.

„Moje cesta je spojená také s kontrolou investičního projektu, který jsme podpořili v loňském roce. To byla právě rekonstrukce internátu přímo v Užhorodě, který už dnes slouží uprchlíkům z východu Ukrajiny. Je to z naší strany standardní postup, že jedem zkontrolovat, jak byly naše prostředky využity," řekl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek. Podle něho bude při návštěvě s ukrajinskými partnery zároveň jednat o tom, jak by mohla Vysočina pomoci letos. V krajském rozpočtu má pro zahraniční spolupráci vyčleněných 6,5 milionu korun, obdobně jako loni.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kraj Vysočina

Štítky ČR, Ukrajina, správa, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sanitky nebo autobusy. Kraj Vysočina pošle na Ukrajinu další humanitární pomoc | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.