Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

FOTO: Nové zázemí pro krajské úředníky je téměř hotové, pracuje se na interiéru. Stěhovat se budou na jaře

Před necelými dvěma lety byla v krajské Jihlavě zahájena výstavba nové administrativní budovy E, jež bude sloužit krajským úředníkům. Pavilon je nyní už hotový, zaměstnanci krajského úřadu by se do nových prostor měli stěhovat na jaře 2023.

Jak zjistila redakce Drbny, stavba, kterou realizovalo sdružení firem OHL ŽS, a.s., Podzimek a synové, s.r.o. a Metrostav, a.s., je nyní hotová a byla předána Kraji Vysočina. „Stavba je dokončena a předána objednateli, tedy krajskému úřadu, byla již 19. září. Od října pracuje na stavbě dodavatel interiéru," sdělil na dotaz redakce Drbny Martin Urbánek, výrobní ředitel stavební firmy Podzimek a synové. 

Doplnil, že na stavbě běželo vše bez větších problémů. „Výrobní tým složený ze všech členů sdružení vše dobře plánoval, a tak jsme překonali všechny problémy, které dnes při stavění jsou. Samozřejmě se nás zásadně dotklo zdražení všech materiálů a jejich nedostatek z důvodů covidu a války na Ukrajině, ale zvládli jsme to, a dílo předali přesně v termínu sesmluvněném na začátku stavby. Samozřejmě jsme s tím měli daleko větší náklady, ale svůj závazek jsme splnili podle Smlouvy o dílo," doplnil ředitel Urbánek. 

Postupné stěhování 

Novostavba stojí v těsném sousedství stávající hlavní budovy hejtmanství, a to v místě, kde dříve fungovaly jihlavské kasárny. V nové administrativní budově E se bude nacházet 123 kanceláří, své působiště tu bude mít zhruba 245 úředníků, ti by se do nových prostor měli stěhovat na jaře 2023. „Stěhování bude probíhat vlastními silami, proto bude postupné," sdělila Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina. 

Řada úředníků nyní sídlí v prostorách mimo hlavní budovu hejtmanství, jejich majitelem je kraj. Podle vyjádření mluvčí Svatošové uvolněné budovy po přestěhování lokalizované v ulici Žižkova, Věžní a Seifertova budou krajským úřadem navrženy voleným orgánům kraje k prodeji, všechny čtyři jsou nyní ve vlastnictví Kraje Vysočina. „Rozhodnutí o převodu vlastnictví k nemovitým je plně v kompetenci zastupitelstva kraje. Lze předpokládat, že takové doporučení bude i respektováno, Kraj Vysočina tyto nemovitosti zřejmě již nebude ke své činnosti potřebovat," dodala Jitka Svatošová.

 Kromě pracovníků krajského úřadu budou nové prostory využívat i zaměstnanci vybraných krajských příspěvkových organizací, které jsou nyní v pronájmech.

Kolik to nakonec stálo? 

Co se týče ceny díla, tak všudypřítomné zdražování se na konečné ceně u tohoto projektu neodrazilo. „Cena díla se nenavýšila. Sdružení realizující dílo vedlo s objednatelem několik jednání ohledně možnosti a potřeby některé ceny navýšit ve vazbě zejména na covid a válku na Ukrajině, ale objednatel na toto nepřistoupil," sdělil k ceně Martin Urbánek. 

To potvrdil i ředitel krajského úřadu Zdeněk Kadlec. „Podařilo se nám vcelku dobře dodržet plánovaný objem finančních prostředků pro výstavbu objektu. Pro informaci uvádíme, že předběžný rozpočet na zhotovení stavby uváděl kvalifikovaný odhad 397 milionů korun. Cena sjednaná smlouvou o dílo se zhotovitelem na základě transparentního výběrového řízení byla 437 milionů korun. Po provedení všech víceprací a méněprací je konečná částka za zhotovení objektu ve výši 435 324 tisíc korun," vyčíslil ředitel Zdeněk Kadlec. Konečná částka za dílo je 527 milionů korun včetně DPH. 

Od začátku výstavby nové budovy s označením E se podle vyjádření Martina Urbánka podílelo více než 200 řemeslníků, dělníků a techniků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky úřad, kraj, budova, pavilon, E, stavba, zázemí, kancelář, Jihlava, Kraj Vysočina, jaro, krajský úřad, ruská invaze na Ukrajinu, Drbna.cz, Metrostav, OHL ŽS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Nové zázemí pro krajské úředníky je téměř hotové, pracuje se na interiéru. Stěhovat se budou na jaře | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.