Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pro pas nebo občanku si lidé v Jihlavě teď mohou přijít každý všední den. Úterky a čtvrtky bývají bez front

Sezona letních dovolených je v plném proudu. To pociťují také úřednici jihlavského magistrátu, konkrétně pracoviště občanských průkazů a cestovních dokladů. To veřejnosti vzkazuje, že pro doklady si lze chodit každý všední den, tedy nejen v úřední dny.

Konkrétně je možné na úřad přijít ve dnech prodloužených úředních hodin – v pondělí a ve středu – od 8 do 17 hodin a v úterý, čtvrtek a pátek od 8 do 14 hodin. „Návštěvu pracoviště občanských průkazů a cestovních dokladů doporučujeme ve dnech, kdy jsou kratší úřední hodiny. Netvoří se totiž fronty,“ poradila vedoucí správního odboru Jana Batoušková.

K vyřízení občanského průkazu a cestovního dokladu se mohou zájemci objednávat i elektronicky. Volné termíny k online rezervaci jsou od srpna. „Klienty ale bereme i průběžně bez objednání,“ ujistila vedoucí odboru Batoušková. 

Komu a na jak dlouho? 

Podle Ministerstva vnitra ČR se cestovní pas vydává občanům ve věku do 15 let s dobou platnosti na 5 let, občanům starším 15 let s dobou platnosti na 10 let. Dobu platnosti cestovního pasu nelze prodloužit. Cestovní pas se vydává ve lhůtě 30 dnů; je-li žádost podána u zastupitelského úřadu, ve lhůtě 120 dnů. Lidé však mohou požádat o vydání cestovního pasu ve zkrácené lhůtě, a to v pracovních dnech do 24 hodin, nebo do 5 pracovních dnů. V Jihlavě je největší zájem o cestovní pasy v klasické lhůtě 30 dní. „O zrychlené pasy do 5 pracovních dní a do 24 hodin je zájem nižší, většinou u občanů, kteří zjistí před odjezdem do zahraniční, že mají neplatný cestovní doklad," sdělil již dříve redakci Drbny Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

Jihlavský magistrát na konci letošního dubna přišel s praktickou novinkou. Lidé mají možnost platit za vydání občanského průkazu a cestovního dokladu přímo na přepážkách, a to platební kartou. „Nemusí tak od nás chodit na pokladnu, jak bylo dříve zvykem,“ sdělila Jana Batoušková. 

Ohodnoť článek

Foto Lenka Dvořáková

Štítky pas, občanský, průkaz, doklad, úřad, úřední, hodiny, fronta, sezona, Jihlava, občanský průkaz, cestovní pas, pracovní den, Ministerstvo vnitra České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro pas nebo občanku si lidé v Jihlavě teď mohou přijít každý všední den. Úterky a čtvrtky bývají bez front | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.