Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Památky v Jihlavě prokouknou. Třeba zanedbaná kaplička na Telečské i boží muka na Jánském kopečku

Pět historických objektů v Jihlavě dostane "nový kabát". Jihlavští zastupitelé na svém posledním zasedání schválili mimořádné příspěvky na obnovu nemovitých kulturních památek nebo jiných objektů na území městské památkové rezervace. Obnovy se tak dočká třeba kaplička na Telečské ulici či zanedbaná boží muka u kostela sv. Jana Křtitele na Jánském kopečku.

Kaple Panny Marie Pomocné na Telečské ulici

Jde o barokní kapli postavenou v roce 1762. Byla zasvěcena Panně Marii Pomocné, ale známá bývala později i pod názvem Richlého kaple. To proto, že ji nechal na své náklady zásadně opravit v polovině 19. století Josef Maria Richlý (1834-1869) – majitel zámku a statku Mirošov. 

V květnu 2015 byla kaple prohlášena Ministerstvem kultury ČR za kulturní památku. 

„Majitel nádherného domu s krásným krytým dvorem na ulici Matky Boží 28 dostane na obnovu omítek, podlah a schodiště ve společných prostorech 140 tisíc korun. 190 tisíc korun půjde na obnovu fasád rizalitu s věží bývalé jezuitské koleje na Křížové ulici č. 2," jmenuje náměstek jihlavské primátorky Martin Laštovička (KDU-ČSL).

Zastupitelé schválili příspěvek na obnovu havarijního stavu střechy a krovu kaple Panny Marie Pomocné na Telečské ulici, v tomto případě jde o částku ve výši 136 tisíc korun. „Tato kaplička je zanedbaná snad už 30 let," poznamenal Martin Laštovička. V podobně havarijním stavu jsou kamenná boží muka u kostela sv. Jana Křtitele na Jánském kopečku. Na jejich obnovu a restaurování zastupitelé uvolní 91 tisíc korun. 

Pro opravu zmíněných objektů zvedlo ruku všech 34 přítomných zastupitelů, nikdo nebyl proti a nikdo se nezdržel. 

Kaplička v Kosově 

Město Jihlava před rokem osadilo mříží vstup do Kaple Panny Marie v Kosově kovanou mříží. Ta je nasazená na původních pantech, na kterých byly dříve plné dveře. To znamená, že není vůbec narušen stávající kamenný portál vstupu. Díky mříži se tak v kapličce může neustále větrat a nedostane se do ní žádný vandal nebo zloděj.

Pryč s vlhkostí. Kaplička v Kosově má nyní místo dveří kovanou mříž

Majetkový odbor města Jihlavy se snaží ochránit kapličku Panny Marie v jihlavském Kosově před vlhkostí. Místo vstupních dveří je tak nyní v přední části téměř sto čtyřicet let staré památky kovaná mříž.

Tuto památku z roku 1877 trápí vlhkost. Kaple má sanačně upraveno základové a soklové zdivo, novou omítku, fasádní nátěr. V srpnu 2013 byla dokončena výmalba kaple. Obnoveny a opraveny jsou i zdobné části fasády. Je vyměněný krov a střešní krytina.

Vzácný objev v Bílém Kameni 

Letos v květnu byla na Kapli sv. Petra a Pavla v Bílém Kameni na Jihlavsku obnovena fasáda. Práce doprovodil jeden historicky významný objev. Během odstraňování omítek z 90. let 20. století byly objeveny vzácné malby. Nejstarší z nich dokonce z 18. století, což je doba, ve které byla kaple vystavena.  

Oprava kaple v Bílém Kameni přinesla dvě původní malby. Jedna má kořeny v 18. století

Kaple sv. Petra a Pavla v Bílém Kameni na Jihlavsku má zhruba měsíc obnovenou fasádu. Práce doprovodil jeden historicky významný objev. Během odstraňování omítek z 90. let 20. století byly objeveny vzácné malby. Nejstarší z nich dokonce z 18....

Obnova fasádního pláště byla dokončena v druhé polovině letošního května. „Při práci bylo nutné mimo jiné odstranit nevhodnou omítku z oprav, které zde probíhaly v 90. letech minulého století. Následkem toho se zhroutila cihelná korunní římsa, kterou omítka podepírala," popsal Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava

Štítky oprava, památka, rezervace, obnova, historie, zastupitelstvo, rozpočet, Jihlava, kaplička, kaple, Jan Křtitel, omítka, Ministerstvo kultury České republiky, Bílý Kámen, KDU-ČSL, Mirošov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památky v Jihlavě prokouknou. Třeba zanedbaná kaplička na Telečské i boží muka na Jánském kopečku | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.