Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Pryč s vlhkostí. Kaplička v Kosově má nyní místo dveří kovanou mříž

Majetkový odbor města Jihlavy se snaží ochránit kapličku Panny Marie v jihlavském Kosově před vlhkostí. Místo vstupních dveří je tak nyní v přední části téměř sto čtyřicet let staré památky kovaná mříž.

Ta je nasazená na původních pantech, na kterých byly dříve plné dveře. To znamená, že není vůbec narušen stávající kamenný portál vstupu. Díky mříži se tak v kapličce může neustále větrat a nedostane se do ní žádný vandal nebo zloděj. „A právě pravidelné větrání a cirkulace vzduchu v objektu by měly problém s vlhkostí výrazně eliminovat,“ vysvětlil Ondřej Stránský z oddělení správy realit jihlavského magistrátu. Mříž na kapličce zůstane podle jeho slov zhruba do podzimu. V zimním období tam budou kvůli počasí znovu plné dveře, které jsou nyní schované uvnitř kaple.

Pracovníci oddělení správy realit, pod které památka spadá, v minulém roce dodatečně opatřili základovou konstrukci izolační fólií, protože vlhkost se na památce z roku 1877 projevuje především opadáváním vnějších omítek v soklové části. „Částečně pak degradují i vnitřní omítky včetně maleb, které byly před osmi lety restaurovány,“ uvedl Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice.

Kaple Panny Marie v Kosově z roku 1877, zasvěcená Panně Marii, spadá do Římskokatolické farnosti u kostela sv. Jakuba v Jihlavě. V roce 2011 byla dokončena rekonstrukce kapličky. Kaple má sanačně upraveno základové a soklové zdivo, novou omítku, fasádní nátěr. V srpnu 2013 byla dokončena výmalba kaple. Obnoveny a opraveny jsou i zdobné části fasády. Je vyměněný krov a střešní krytina.

Kaple se nachází v centru obce, na jejím místě původně stávala malá návesní kaple. Jedná se o volně stojící stavbu obdélníkového půdorysu. Vchod je umístěn  v průčelí, nad vchodem je okno zaklenuté půlkruhem. Nad průčelím se zvedá čtyřboká zděná zvonice. 

Poškozené soklové omítky nechali pracovníci uvedeného oddělení osekat a zdivo vyschnout. Následně omítky soklu opravili. V zadní části památky, za oltářem, už v minulosti udělali větrací průduchy. Uvnitř kaple se totiž vytvářela značná vlhkost, dokonce již docházelo k výskytu plísní a velké degradaci vnitřních maleb. „Dříve vytvořené větrací otvory ve vstupních dveřích a oknech bohužel nejsou vzhledem ke kubatuře kaple dostatečné a je nutné intenzivnější větrání,“ doplnil Ondřej Stránský s tím, že problém s vlhkostí tím nezmizí, ale výrazně pomůže zmírnit následky.

Ohodnoť článek

Foto Žaneta Nechvátalová

Štítky kaple, Kosov, vlhkost, mříž, památka, historie, Jihlava, kaplička, Panna Marie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pryč s vlhkostí. Kaplička v Kosově má nyní místo dveří kovanou mříž | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.