Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Oprava kaple v Bílém Kameni přinesla dvě původní malby. Jedna má kořeny v 18. století

Kaple sv. Petra a Pavla v Bílém Kameni na Jihlavsku má zhruba měsíc obnovenou fasádu. Práce doprovodil jeden historicky významný objev. Během odstraňování omítek z 90. let 20. století byly objeveny vzácné malby. Nejstarší z nich dokonce z 18. století, což je doba, ve které byla kaple vystavena.

Obnova fasádního pláště byla dokončena v druhé polovině letošního května. „Při práci bylo nutné mimo jiné odstranit nevhodnou omítku z oprav, které zde probíhaly v 90. letech minulého století. Následkem toho se zhroutila cihelná korunní římsa, kterou omítka podepírala," popsal Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. Během uvedených prací se ukázaly dvě vrstvy maleb, z nichž nejstarší pochází z doby vzniku kaple, tedy z 18. století. 

Kaple sv. Petra a Pavla

Barokní návesní kaple stojící na čtvercovém půdorysu se zaobleným nárožím byla postavena na konci 18. století. Interiér kaple je zaklenutý valenou klenbou s lunetovými výsečemi. Zvon ze zvonice byl v historii dvakrát rekvírován. První barokní či empírový zvon to postihlo 7. října 1916, druhý byl zabaven v roce 1940. Současný - tedy třetí - zvon byl do kaple umístěn a vysvěcen roku 1948.

Kaple je památkově chráněna od roku 1958.

„V příštím roce dojde k jejich obnově restaurátorským zásahem. Před východním průčelím je navíc umístěn pamětní kámen s letopočtem 1754, který bude také v příštím roce očištěn od mechů a dalších nečistot,“ doplnila Dana Závodská z oddělení památkové péče stavebního úřadu Magistrátu města Jihlavy.

Obec Bílý Kámen na zabezpečení havarijního stavu kaple sv. Petra a Pavla dostala od Jihlavy mimořádný příspěvek. „Také je nutné poděkovat vysoce odborné práci firmy Štukaterství Jindřich Krejčí, která kapli vrátila nejen původní vzhled, ale udělala z ní perlu Bílého Kamene a celého jihlavského regionu,“ doplnila památkářka Závodská.

Kaple prošla v minulých letech dalšími opravami. Mimo jiné má opravenou zvonici, vloni byla tato barokní památka odvlhčena a bylo odsoleno soklové zdivo. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava | Zdroj Město Jihlava, hrady.cz

Štítky kaple, oprava, malba, historie, Bílý Kámen, omítka, okres Jihlava, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava kaple v Bílém Kameni přinesla dvě původní malby. Jedna má kořeny v 18. století | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.