Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Přihlášky na stavbu nové arény je možné podávat až do konce června. A konečná cena? Nastane fáze modlení

Firma, která v létě provede demolici dosluhujícího zimního stadionu a následně začne stavět moderní multifunkční arénu, bude známa až na začátku července. Město Jihlava totiž kvůli četným dotazům účastníků zadávacího řízení finální termín "rozlepování obálek" již poněkolikáté posunulo.

Úplně původní termín pro odevzdání nabídek do výběrového řízení na demolici stávající haly a stavbu nové byl 31. března. Ten už byl několikrát průběžně posunut, protože město čelí mnoha doplňujícím dotazům soutěžících firem. „Pokud na základě těchto dotazů provedeme úpravu v dokumentaci, která má dopad do ceny, musíme tu lhůtu ze zákona prodloužit,“ upozorňuje David Beke, jihlavský radní a manažer výstavby multifunkční arény.

Z kulturně společenských a komerčních akcí bude možné arénu využít pro koncerty, divadlo, taneční soutěže, výstavy, kongresy, módní přehlídky, kino, apod. Kapacitu pro jednotlivé akce je možné variabilně upravovat a aréna umožní využití od menších akcí pro 500 diváků, přes standardní konfiguraci 5 750 diváků s volnou centrální sportovní plochou až po akce kulturní s kapacitou až pro 7 500 diváků.

Tato lhůta je nyní aktualizována na 29. června. „S rozlepením obálek počítám na začátku července,“ soudí Beke s tím, že moc dalších časových rezerv už nabídnout nemůže. „Je to samozřejmě napnuté, ale věřím, že dotazy se vyčerpají ve chvíli, kdy rozpočtáři doprojdou ty dokumenty, kterých je asi 3 500, takže to chvíli trvá.“ Stále platí, že demolice stadionu by měla být zahájena na přelomu srpna a září.

Aby se v nepříznivé době snížila cena investice, změnila se na podzim loňského roku projektová dokumentace. V důsledku toho muselo město žádat o nové stavební povolení a je jistě dobrou zprávou, že na konci dubna nabylo platnosti. Bez něj by totiž stavební firma nemohla stavět.

Naopak žádné nové informace zatím nejsou ohledně financování. Stále platí trojkombinace zdrojů město Jihlava - Kraj Vysočina - Národní sportovní agentura. Zatímco městští zastupitelé schválili úvěr v maximální výši 600 milionů korun, od kraje je přislíbeno dalších 500 milionů. Národní sportovní agentura má podle všeho pro projekt multifuknční arény připraveno 300 milionů, čeká se jen na doložení výsledků probíhajícího výběrového řízení. 

Město prodloužilo lhůtu pro přihlášky na stavbu nové arény, plánovaného harmonogramu se to nijak nedotkne

Měl to být konec března, nakonec to bude polovina dubna. Město Jihlava prodloužilo o 14 dní lhůtu pro odevzdání nabídek do výběrového řízení na stavbu multifunkční arény, harmonogram dalších předpokládaných kroků tím ale není nijak dotčen.

„Do výběrového řízení se šlo s rozpočtem 1,29 miliardy, takže tam malá rezervička ještě je,“ říká k financování David Beke. „Předpokládám ale, že to ještě vylétne nahoru, takže nastane fáze modlení, o kolik to bude, jestli o 100 milionů, 200 milionů nebo třeba miliardu. Potom to bude o tom, co unese městský rozpočet,“ vzhlíží k budoucnosti jihlavský radní, který si myslí, že ohledně této problematiky bude třeba během prázdnin svolat mimořádné zasedání zastupitelstva. To vše před blížícimi se komunálními volbami, což může diskuzi o konečné výši městského příspěvku ještě více zkomplikovat.     

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlava

Štítky Horácká aréna, multifunkční aréna, výběrové řízení, Jihlava, demolice, Národní sportovní agentura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přihlášky na stavbu nové arény je možné podávat až do konce června. A konečná cena? Nastane fáze modlení | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.