Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Město prodloužilo lhůtu pro přihlášky na stavbu nové arény, plánovaného harmonogramu se to nijak nedotkne

Měl to být konec března, nakonec to bude polovina dubna. Město Jihlava prodloužilo o 14 dní lhůtu pro odevzdání nabídek do výběrového řízení na stavbu multifunkční arény, harmonogram dalších předpokládaných kroků tím ale není nijak dotčen.

Podmínky zadávacího řízení na dodavatele stavby schválila rada města v polovině února a okmažitě bylo zahájeno výběrové řízení. Lhůta pro podávání nabídek byla původně stanovena do 31. března, nyní však došlo k odkladu o dva týdny. 

Z kulturně společenských a komerčních akcí bude možné arénu využít pro koncerty, divadlo, taneční soutěže, výstavy, kongresy, módní přehlídky, kino, apod. Kapacitu pro jednotlivé akce je možné variabilně upravovat a aréna umožní využití od menších akcí pro 500 diváků, přes standardní konfiguraci 5 750 diváků s volnou centrální sportovní plochou až po akce kulturní s kapacitou až pro 7 500 diváků.

„V rámci zodpovídání otázek, které pokládají účastníci výběrového řízení, došlo k nalezení nesrovnalostí mezi některými částmi dokumentací a verzemi jednotlivých souborů, které jsou podkladem pro nacenění. Toto jsme museli soutěžícím objasnit, a proto jsme se rozhodli, že posuneme lhůtu pro podání nabídek tak, aby byla zajištěna férová soutěž,“ zdůvodňuje termínový posun David Beke, jihlavský radí a manažer výstavby multifunkční arény.

Zamýšlený harmonogram navazujících kroků však tato změna podle Bekeho neovlivní. „Počítali jsme se situací, že se to může u takto složitého projektu z různých důvodů stát, a máme pro tyto případy vytvořenu rezervu v řádu několika týdnů,“ říká s tím, že počet dosud přihlášených firem nemůže v tuto chvíli specifikovat.

Vypadá to slibně. Stát 300 milionů na výstavbu multifukční arény v Jihlavě zřejmě přiklepne

Verdikt měl být znám už na konci prosince, ale i tak to s jihlavskou žádostí o dotaci 300 milionů korun od Národní sportovní agentury vypadá slibně. Podle všeho totiž představený projekt multifukční arény splnil všechny formální atributy a jedním...

Doposud se pracovalo s tím, že do do poloviny května má probíhat hodnocení předložených návrhů a v jeho polovině schválení výsledků. Počátkem června by pak mělo následovat podepsání smlouvy s vítězem výběrového řízení a na přelomu srpna a září zahájena demolice stadionu. Podpis smlouvy se zhotovitelem bude zřejmě zásadní pro pro přidělení notace od Národní sportovní agentury, která může činit až 300 milionů Kč. Dále se na výstavbě haly bude finanční podílet Kraj Vysočina částkou 500 milionů Kč a město Jihlava částkou do 600 milionů Kč. 

Dlouho se pracovalo s rozpočtovým stropem 1,4 miliardy, cena zakázky však byla nakonec stanovena na 1,3 miliardy bez DPH. „Prvním důvodem je to, že jsme šetřili a udělali jsme řadu úprav a opatření tak, aby do soutěže šla cena stavby nižší a zůstal tam nějaký prostor pro případné navýšení ceny vlivem rostoucích cen na trhu,“ vysvětluje David Beke. „Zároveň jsme některé dílčí dodávky, jako je například interiér či gastro vybavení, ze soutěže na stavbu vyjmuli a budou soutěženy zvlášť.“

Horácká multifunkční aréna by měla vyrůst na místě starého zimního stadionu v centru Jihlavy. Objekt by kromě hokeje a dalších sportovních utkání umožnil pořádání kulturních akcí. Městu patří stadion i hokejový klub Dukla, který tam hraje své domácí zápasy. 

Jihlava chce zahájit výběrové řízení na stavbu Horácké arény za 1,4 miliardy. Podívejte se na úpravy projektu

Zastupitelé Jihlavy se v úterý 18. ledna sešli na mimořádném zasedání, kde hlavním tématem byla výstavba Horácké arény. Radní města a zároveň manažer výstavby arény David Beke (ODS) zastupitelům sdělil hlavně to, že Jihlava chce zahájit výběrové...

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlava

Štítky Horácká aréna, multifunkční aréna, výběrové řízení, Jihlava, soutěž, Národní sportovní agentura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město prodloužilo lhůtu pro přihlášky na stavbu nové arény, plánovaného harmonogramu se to nijak nedotkne | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.