Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Vypadá to slibně. Stát 300 milionů na výstavbu multifukční arény v Jihlavě zřejmě přiklepne

Verdikt měl být znám už na konci prosince, ale i tak to s jihlavskou žádostí o dotaci 300 milionů korun od Národní sportovní agentury vypadá slibně. Podle všeho totiž představený projekt multifukční arény splnil všechny formální atributy a jedním ze dvou, který se zatím dostal do finální fáze hodnotícího procesu.

S třísetmilionovou položkou, která má významně pomoci zafinancovat výstavbu multifukční arény v Jihlavě, se to v rámci možností vyvíjí nadějně. Již dříve město avizovalo, že na halu, která nahradí dosluhující CZ LOKO Arénu (dříve Horácký zimní) poskytne maximálně 600 milionů korun, loni svůj příspěvek ve výši 500 milionů schválil taktéž Kraj Vysočina.

Do limitu 1,4 miliardy korun, které jsou považovány za rozpočtový strop, tak „zbývá“ 300 milionů, které dle optimálních scénářů má poskytnout stát prostřednictvím investičního dotačního programu Národní sportovní agentury (NSA).       

Nová aréna plánovaná k výstavbě v lokalitě současného jihlavského zimního stadionu je koncipována jako multifunkční kapacitní objekt – kromě ledního hokeje s parametry pro extraligu je zde možné pořádat další sportovní akce, jako jsou například krasobruslení, revue, tenis, futsal, volejbal, badminton, florbal, házená, box, bojové sporty, gymnastika, aerobik a řada dalších.

Ta měla o přerozdělení celkem 900 milionů korun (nejvíce však právě 300 milionů na jednu žádost), které byly pro dotační program vyčleněny, rozhodnout původně do konce roku 2021. „U většiny žádostí jsme při kontrole žádostí zjistili nedostatky a proto jsme vyzvali žadatele k doplnění či opravě. Tam samozřejmě běží nějaké lhůty, proto se celý proces zdržel,“ odpověděl na redakční dotaz tiskový mluvčí NSA Jakub Večerka.

Zdá se ale, že Jihlava mezi „potížisty“ nepatří. Naopak, z osmi žádostí má dle serveru Seznam zprávy má ta jihlavská patřit mezi pouhé dvě, které splnily všechny formální, věcné a legislativní požadavky a postoupily tak do závěrečné fáze dotačního řízení. Druhým úspěšnou má být multifukční hala v Brně. „Mohu sdělit, že v současné době prošly kontrolou dvě žádosti, jejichž žadatele budeme informovat, že splnili podmínky prvotní kontroly,“ uvedl Večerka.

„Žádnou oficiální zprávu od NSA jsem zatím nedostal,“ potvrdil David Beke, jihlavský zastupitel, který má projekt arény takříkajíc pod patronátem, „naposledy jsem byl v kontaktu s NSA v pondělí, kdy mi bylo v obecné rovině řečeno, že bylo ukončeno bodové hodnocení a těm, co splnili podmínky dotační výzvy, přijdou další informace do konce týdne. Podle toho budeme reagovat. Zatím jsem opatrný,“ krotí zatím předčasný optimismus.

Ano, zatím to neznamená, že by snad jihlavská žádost měla dotaci jistou. Protože dotační řízení stále běží, zákon neumožňuje, aby NSA v tuto chvíli veřejně komentovala šance na přidělení konkrétní dotace nebo její výši. „Další dva projekty jsou totiž ještě ve fázi odstraňování vad a bude o nich rozhodnuto,“ uvedla pro Seznam Zprávy Markéta Kabourková, místopředsedkyně NSA.

Jihlava musí doložit, že rozpočet nebyl "přepálený"

Co bude tedy dál? Město Jihlava bude nyní vyzváno k doložení podkladů k výběrovému řízení, tedy i cen, které se podařilo vysoutěžit. Výběrové řízení na zhotovitele lze totiž vyhlásit až po podání žádosti o dotaci, zpočátku se tedy pracovalo pouze s cenami odhadními, které se budou nyní porovnávat s cenami finálními, aktuálními.

Pokud bude toto v pořádku, dá se i díky problémům jiných žadatelů podle zdrojů blízkých NSA odhadnout, že vytoužená třísetmilionová dotace na stavbu jihlavské multifunkční arény skutečně klapne.

Z kulturně společenských a komerčních akcí bude možné arénu využít pro koncerty, divadlo, taneční soutěže, výstavy, kongresy, módní přehlídky, kino, apod. Kapacitu pro jednotlivé akce je možné variabilně upravovat a aréna umožní využití od menších akcí pro 500 diváků, přes standardní konfiguraci 5 750 diváků s volnou centrální sportovní plochou až po akce kulturní s kapacitou až pro 7 500 diváků.

„Nyní budeme posuzovat efektivitu a hospodárnost předložených projektů,“ potvrdil Jakub Večerka. Laicky řečeno, dojde k posouzení, že ceny uvedené v žádosti jsou reálné. Výběrové řízení na multifukční arénu je zatím v přípravě. „Jsme ve fázi dokončování prováděcí části dokumentace projektu a finalizace rozpočtu, oboje bychom měli do konce ledna zvládnout,“ upřesnil Beke.

Ten potvrdil, že k demolici stávajícího stadionu má dojít v letních měsících. Řeší se ještě, zda dodavatel demoličních prací bude stejný jako zhotovitel arény nové.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy (vizualizace)

Štítky Horácká aréna, Jihlava, příspěvek, dotace, Národní sportovní agentura, NSA, stavba, projekt, Markéta Kabourková, Kraj Vysočina, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vypadá to slibně. Stát 300 milionů na výstavbu multifukční arény v Jihlavě zřejmě přiklepne | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.