Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dozvuky vážné nehody u Hodic. V kritické chvíli zasáhla Jana Šafranková, dopomohla zachránit lidské životy

Přestože si vážná dopravní nehoda, ke které došlo minulé pondělí u Hodic na Jihlavsku, vyžádala jednu oběť, následky mohly být ještě tragičtější. Ve vypjatých chvílích krátce po havárii totiž na místě pomohla pracovnice jihlavského urgentního příjmu Jana Šafranková se svojí dcerou.

U Hodic došlo v pondělí 2. května ke střetu dvou osobních automobilů. „Ošetřili jsme celkem pět osob. Dvě z nich utrpěly těžká zranění a byly letecky transportovány do nemocnic v Brně a Českých Budějovicích. Další dva pacienty jsme sanitkami převezli do nemocnice v Jihlavě a jeden z účastníků nehody byl po ošetření, bez zjevného zranění, ponechán na místě události," sdělil minulý týden redakci Drbny Petr Janáček, mluvčí záchranné služby Kraje Vysočina. 

Těžké zranění utrpěli dva spolujezdci osobním autě značky Peugeot, jehož řidič při projíždění zatáčky vjel do protisměru, kde se střetl protijedoucím vozidlem značky Opel. „Žena byla letecky transportována do brněnské nemocnice, vážně zraněný muž skončil v českobudějovické nemocnici. Zranění utrpěl rovněž řidič vozidla Opel a jeho spolujedoucí, kteří byli zdravotnickou záchrannou službou převezeni do jihlavské nemocnice,“ informovala policení mluvčí Jana Kroutilová. Podle posledních informací si nehoda nakonec nehoda jednu oběť vyžádala.

Záchranné složky vyjížděly v pondělí 2. května po 16. hodině k vážné dopravní nehodě, která si vyžádala pět zraněných. Událost, k níž vzlétly i dva záchranářské vrtulníky, se stala u Hodic na Jihlavsku.

Přesto mohly být následky střetu ještě horší nebýt včasného a duchapřítomného zásahu Jany Šafrankové z urgentního příjmu jihlavské nemocnice. Ta se se svoji dcerou ocitla u nehody náhodně, ale profesionální laickou pomocí v danou chvílu velmi pomohly. „Jedna z věcí, kterou okamžitě provedly, bylo například vypnutí nastartovananých motorů u aut. Poděkování nám přišlo i od záchranářů s tím, že na místě byla poskytnuta bezchybná první pomoc, která byla v tu chvíli životně důležitá,“ informuje facebookový účet Nemocnice Jihlava, která dnes oficiálně Janě Šafrankové za mimořádné zvládnutí první pomoci taktéž poděkovala. 

Obě ženy také dokázaly informovat záchranáře o počtu zraněných, jejich poloze a hrubém odhadu poranění. „Na místě byla v tu chvíli potřeba každá pomocná ruka. Díky takovému přístupu se i přes tragickou dohru podařilo zachránit lidské životy,“ doplňuje nemocnice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Jihlava | Zdroj Nemocnice Jihlava, Policie ČR, HZS Kraje Vysočina

Štítky nehoda, zranění, nemocnice, Hodice, pomoc, ocenění, Nemocnice Jihlava, havárie, Lékárenský komplex Jihlava, úraz, okres Jihlava, Opel, Peugeot, Brno, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dozvuky vážné nehody u Hodic. V kritické chvíli zasáhla Jana Šafranková, dopomohla zachránit lidské životy | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.