Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kramolín nesouhlasí s ubytováním romských uprchlíků na tamní ubytovně. V obci případně přibude policie

Ministerstva vnitra a obrany vytipovala v rámci ČR celkem tři kraje, kde by mohli být ubytování ukrajinští romští uprchlíci. Jedním z těchto krajů je Vysočina. Uprchlíci by v budoucnu mohli naplnit objekt patřící armádě, který se nachází v Kramolíně na Třebíčsku.

Tam se ve čtvrtek 28. dubna konalo setkání místních obyvatel se členem krajského krizového štábu a náměstkem hejtmana Kraje Vysočina Vladimírem Novotným a koordinátorem Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU) Jaroslavem Nulíčkem. „Z reakcí přítomných diskutujících byla zřejmá obava o veřejnou bezpečnost a majetky lidí, občané postrádají informace, dozvídají se je pouze z médií, velice je mrzí, že s nimi stát prostřednictvím příslušných ministerstev nevedl žádnou diskuzi, neposkytl jim napřímo odpovědi na jejich otázky," sdělila v tiskové zprávě Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina. 

Na základě požadavků obce bylo v pátek 29. dubna na Národní asistenční centrum pomoci Ukrajině oficiální cestou odesláno mimo jiné nesouhlasné stanovisko obce Kramolín na využití armádní ubytovny pro účely ubytování zvláště zranitelné skupiny osob. K tomu byl poslán požadavek obce na rychlé zaslání kontaktu na osobu, se kterou zástupci Kramolína budou moci napřímo komunikovat ve věci využití armádní ubytovny. 

Čtvrteční debata byla podle náměstka Novotného věcná. „Oni nás požádali, že by chtěli vyjádřit nespokojenost a nesouhlas," řekl pro ČTK náměstek Vladimír Novotný. Pokud uprchlíci do Kramolína přijdou, kraj podle náměstka žádá, aby pro ně byla zajištěná například i strava, vzdělávání dětí a sociální pracovníci. 

Krizový štáb Vysočiny: Kam ubytovat romské ukrajinské uprchlíky? Změna provozní doby KACPU

Krizový štáb Kraje Vysočina, který se aktuálně zabývá uprchlíky z Ukrajiny a činností Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU) má za sebou další zasedání. Tentokrát byly hlavním tématem ubytovací kapacity a také ubytování...

Také podle kramolínského starosty Jaroslava Žáka bylo setkání klidné. „Zatím tady nikdo není a nikdo neví, jestli sem vůbec kdo přijde," řekl ČTK k využití armádní ubytovny pro uprchlíky Jaroslav Žák. 

V Kramolíně na Třebíčsku trvale žije 125 obyvatel. 

Zmíněný objekt, který má podle Schreka kapacitu 45 osob, se nachází v turisticky atraktivní lokalitě, poblíž je třeba vodní nádrž Dalšice a Mohelno.„ S ohledem na fakt, že zařízení je umístěno v těsné blízkosti obce v turisticky atraktivní lokalitě s vysokou návštěvností, bude nutné a patrně s ohledem na novou situaci i nezbytné, aby příslušná ministerstva nebo jejich složky zajistily v katastru monitoring veřejného pořádku a intenzivní sociální práci s případně umístěnými uprchlíky, což nám bylo při úvodní komunikaci s ministerstvem vnitra přislíbeno. Předpokládáme pravidelnou proaktivní  komunikaci nejen se samosprávou kraje, ale především se samosprávou obce a ORP,“ informoval na tiskové konferenci po jednání Rady Kraje Vysočina hejtman Vítězslav Schrek.

Proaktivně k bezpečnosti v obci i okolí přistupuje krajské policejní ředitelství, které mělo při setkání v Kramolíně zastoupení a je připraveno v případě požadavků občanů a samosprávy posílit ostrahu obce.

„Hejtman Kraje Vysočina si armádní ubytovnu v Kramolíně prohlédne příští týden. Podle dostupných informací v objektu nyní není umístěna žádná osoba v režimu nouzového ubytování," dodává mluvčí Svatošová s tím, že v tuto chvíli není jisté, do jaké míry a zda vůbec budou kapacity armádní ubytovny v Kramolíně využity.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kraj Vysočina

Štítky azyl, uprchlík, ministerstvo, armáda, Rom, Ukrajina, Kramolín, ubytovna, Kraj Vysočina, Ministerstvo vnitra České republiky, Vladimír Novotný, okres Třebíč, Česko, Jaroslav Žák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kramolín nesouhlasí s ubytováním romských uprchlíků na tamní ubytovně. V obci případně přibude policie | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.