Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Krizový štáb Vysočiny: Kam ubytovat romské ukrajinské uprchlíky? Změna provozní doby KACPU

Krizový štáb Kraje Vysočina, který se aktuálně zabývá uprchlíky z Ukrajiny a činností Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU) má za sebou další zasedání. Tentokrát byly hlavním tématem ubytovací kapacity a také ubytování ukrajinských Romů.

KACPU v číslech 

Od začátku března prošlo vysočinským KACPU 9796 ukrajinských uprchlíků, 688 z nich požádalo o zprostředkování nouzového ubytování přes Hasičský záchranný sbor Kraje Vysočina. „Pro tento účel byly využity kapacity nabídnuté KACPU," přiblížila v tiskové zprávě Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina. 

Podle aktualizovaných údajů je nyní v Kraji Vysočina v komerčním ubytování s kompenzací státu ubytováno zhruba 13–20 % osob, kterým bude muset být v létě poskytnuto jiné nouzové ubytování z důvodu využití kapacit pro rekreační a jiné účely. Jednotky případů na přeubytování jsou řešeny už nyní.

Romové z Ukrajiny

Ministerstva vnitra a obrany vytipovala v rámci ČR celkem tři kraje, kde by mohli být ubytování ukrajinští romští uprchlíci. Jedním z těchto krajů je Vysočina. Uprchlíci by v budoucnu mohli naplnit objekt patřící armádě, který se nachází v Kramolíně na Třebíčsku. „Jeho kapacita je 45 osob. Veškerý provoz tohoto objektu bude zajištěn příslušnými ministerstvy," zmínil na tiskové konferenci po jednání Rady Kraje Vysočina hejtman Vítězslav Schrek. Na provozu objektu v Kramolíně spolupracuje Správa uprchlických zařízení.

Zmíněný objekt se nachází v turisticky atraktivní lokalitě, poblíž je třeba vodní nádrž Dalšice a Mohelno. „S ohledem na fakt, že zařízení je umístěno v těsné blízkosti obce v turisticky atraktivní lokalitě s vysokou návštěvností, budeme nutné, aby příslušná ministerstva nebo jejich složky zajistily monitoring veřejného pořádku a intenzivní sociální práci s umístěnými uprchlíky. Předpokládáme pravidelnou proaktivní  komunikaci nejen se samosprávou kraje, ale především se samosprávou obce a ORP," doplnil pro novináře hejtman Schrek. 

Ukrajinci v soukromých bytech 

Krajský tým pracuje intenzivně na zesmluvnění ubytovacích kapacit. „V režimu komerčního ubytování a ubytování v kapacitách obcí je nyní cca 165 adres/objektů s cca 1 570 lůžky. Větší část ukrajinských uprchlíků je ubytována v soukromých bytech," jmenuje Svatošová. 

KACPU v jiných časech 

KACPU Kraje Vysočina již není tolik vytížené, proto se od 1. května bude měnit jeho provozní doba. Centrum bude otevřeno v pracovní dny od 7 do 17 hodin, během víkendu a o svátcích od 7 do 13 hodin. „I nadále je možné pro vyřízení registrace využívat objednávkový formulář, který je možné ovládat i v ukrajinském jazyce (rezervace.kr-vysocina.cz) a do KACPU dorazit v konkrétní den a konkrétní hodinu. V ostatních hodinách bude KACPU otevřené bez zajištěných agend," dodává závěrem mluvčí kraje Jitka Svatošová. 

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasiči Královéhradeckého kraje

Štítky krizový štáb, Vysočina, zasedání, migrace, válka, pomoc, KACPU, Ukrajina, Kraj Vysočina, uprchlík, Hasičský záchranný sbor, Vítězslav Schrek, Ministerstvo vnitra České republiky, Česko, Kramolín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vašek

Stačí naznačit že v Německu dávají 11.000 a problém je vyřešen.

Pátek, 29. dubna 2022, 20:17Odpovědět

Krizový štáb Vysočiny: Kam ubytovat romské ukrajinské uprchlíky? Změna provozní doby KACPU | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.