Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jihlavská Charita věnuje seniorům a nemocným půl tuny potravin a drogerie. Slabší výsledek sbírky se dal čekat, říká koordinátorka

V sobotu 23. dubna se po celé zemi konala již tradiční akce Sbírka potravin. Zapojila se do ní také Oblastní charita Jihlava, která měla své pracovníky a dobrovolníky v supermarketu Lidl na Okružní ulici. Ještě týž den večer byl známý výsledek - nakupující z této prodejny darovali seniorům, rodičům samoživitelům či nemocným lidem 492,5 kilogramu potravin a drogerie.

Ve Sbírce potravin jsou nejvíce potřeba trvanlivé potraviny – konzervy, těstoviny, rýže, oleje. Zákazníci často pomáhají také zbožím pro děti – dětskou výživou či hygienickými potřebami. Toto všechno zboží může usnadnit nelehkou finanční situaci seniorům, rodičům samoživitelům nebo například zdravotně postiženým lidem, kteří se ocitli v těžké životní situaci. Oblastní charita Jihlava provede rozdělování potravinových balíčků uživatelům svých služeb na základě sociálního šetření.

„Lidé darovali převážně potraviny a rovněž nějakou drogerii, ale nebylo toho tolik jako v loňském roce,“ zhodnotila v tiskové zprávě sobotní Sbírku potravin Ida Kopalová Mitisková z Oblastní Charity Jihlava. Letošní jarní kolo Sbírky potravin přineslo slabší výsledek, a to v průměru o 50 procent. „Dalo se to čekat. Lidé již darovali finanční a potravinovou pomoc na jižní Moravu a nedávno šla obrovská vlna solidarity na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny,“ dodala Ida Kopalová Mitisková.

Sbírka potravin se od roku 2019 koná vždy dvakrát ročně, a to na jaře a na podzim. Předloňské jarní kolo muselo být kvůli koronavirové epidemii zrušeno. Je organizována Českou federací potravinových bank, Svazem obchodu a cestovního ruchu ČR spolu s klíčovými obchodními řetězci působícími na českém trhu, Asociací společenské odpovědnosti, Raben Logistics Czech a partnery z neziskového sektoru. Nad jarním kolem Sbírky potravin převzal záštitu ministr zemědělství Zdeněk Nekula. 

K myšlence pomoci lidem v nouzi se letos přihlásily obchodní řetězce Albert, Billa, Coop, Globus, Kaufland, Lidl, makro, Penny Market, Tesco a síť drogerií Rossmann.

Podle koordinátora propagace v jihlavské Charitě Marka Mašáta si poděkování zaslouží dobrovolníci, kteří pomáhali rozdávat letáčky o sbírce, nakládat, vážit a odvážet krabice naplněné potravinami a základní hygienou celých 10 hodin.

Mladý dobrovolník Kryštof se podělil o největší zážitek. „Byl jsem na Sbírce poprvé. Někdo dal konzervu či těstoviny, někdo zase karton mléka, ale jedna starší paní nám přivezla plný nákupní košík. Přitom byla moc milá a říkala, že nakupuje potraviny pro lidi v nouzi pravidelně.“

Výsledky v rámci celé ČR

Jarní kolo Sbírky potravin probíhalo zhruba v 1200 prodejnách, kde se podařilo vybrat dohromady 292 tun potravin, z nichž lze připravit až 584 tisíc porcí jídla. Zákazníci rovněž přispěli 33 tunami základní drogerie a hygienických potřeb, které potravinové banky lidem v nouzi také poskytují.

Pokud by chtěl někdo darovat potravinovou pomoc ještě dodatečně, má možnost přinést potraviny a drogerii osobně ve všední dny na sídlo Oblastní charity Jihlava. Adresa - Jakubské náměstí 2 v Jihlavě, a to ve všední dny od 7.00 – do 15.00. Nemobilní dárci se mohou domluvit na přepravě s pracovnicí Záchranné sítě Idou Kopalovou Mitiskovou na tel.: 731 697 664 případně na emailu: ida.mitiskova@jihlava.charita.cz.

„Počet lidí v nouzi závislých na potravinových bankách výrazně narůstá. Důvodem je nejen dva roky trvající koronavirová krize, která připravila mnoho Čechů dlouhodobě o výdělek, ale rovněž zdražování promítající se do všech potřeb obyvatel. Lidí, kteří přicházejí pro potravinovou pomoc, je bohužel stále více. Zásob tak začínalo opravdu citelně ubývat,“ uvedla v tiskové zprávě Veronika Láchová, ředitelka České federace potravinových bank, a dodala: „Velmi proto děkujeme všem dárcům, jimž není lhostejný osud lidí ohrožených chudobou nebo sociálním vyloučením.“

Sbírka potravin je jednou z největších charitativních akcí v České republice a jsou do ní po celé zemi zapojeny tisíce lidí z řad dobrovolníků, zaměstnanců prodejen a neziskových organizací. Darované zboží se nyní převeze do skladů potravinových bank, odkud se následně bude distribuovat přes jednotlivé charitativní organizace všem potřebným. Jejich cesta je tak krátká a na místo určení se dostanou ve chvíli, kdy jsou potřeba.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Oblastní charita Jihlava | Zdroj Oblastní charita Jihlava, Sbírka potravin

Štítky sbírka, potraviny, drogerie, pomoc, nouze, charita, výsledek, Jihlava, jídlo, Lidl, banka, Česko, Zdeněk Nekula, koronavirová krize, Tesco, Billa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská Charita věnuje seniorům a nemocným půl tuny potravin a drogerie. Slabší výsledek sbírky se dal čekat, říká koordinátorka | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.