Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Popelářský vůz, maxipuzzle, zásady třídění, brýle pro Afriku. Jihlava dnes oslaví Den Země

Na pátek 22. dubna vychází další Den Země. Lidé v Jihlavě se ho mohou zúčastnit už dnes, a to od 9:30 na Masarykově náměstí. Všichni příznivci ochrany životního prostředí a ekologie se mohou zapojit hned do několika aktivit.

Oslavy mají v krajské Jihlavě dlouholetou tradici. Na co se můžeme těšit letos? „Ekologické aktivity a projekty představí na náměstí např. Eko-Kom, Asekol, Chaloupky, Služby města Jihlavy, jihlavská zoologivcká zahrada i školy. Od 10 hodin vystoupí pro děti hudební dvojice Vanda a Standa s písničkovým pořadem „Aby bylo na Zemi milo.“ Připraveny jsou i dílničky pro děti, maxipuzzle, popelářský vůz, praktické rady o třídění odpadů. Sbíráme také kola pro Afriku," jmenuje Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice.

Den Země se slaví od roku 1970. Planeta má oficiálně svátek 22. dubna. Města a obce v České republice se do kampaně zapojují od 90. let a připravují různé aktivity a akce zaměřené na ochranu životního prostředí a zodpovědný přístup k naší planetě. 

Až do pátku si mohou zájemci v hale MHD prohlédnout výstavu obrázků dětí z mateřských a základních škol, které malovaly na téma „Voda kolem nás a život v ní". 

Den Země se na jihlavském Masarykově náměstí bude konat ve středu 20. dubna od 9:30 do 16:30. 

Úklid Vysočiny

S Dnem Země jde ruku v ruce pravidelná osvětová akce s názvem Čistá Vysočina. Do ní je letos přihlášeno rekordních více než 25 tisíc dobrovolníků, kteří společně vyrazí podél státních, krajských i místních komunikací, do okolí škol a školek, parků nebo na naučné stezky a své okolí vyčistí od odpadků. 

„Za magistrát se do akce přihlásila asi padesátka dobrovolníků. Do terénu vyrazí ve čtvrtek 21. dubna v odpoledních hodinách. V předem vybraných lokalitách společně vyčistí kus té naší přírody," jmenuje mluvčí Daněk. 

Kraj Vysočina poskytuje pytle na odpadky a reflexní vesty, svoz a likvidaci odpadků ze silnic I., II, a III. třídy zajistí zdarma Krajská správa a údržba silnic Vysočiny.

Do akce Čistá Vysočina se zapojí nejčastěji obce, městyse a města, kterých se letos zapojí 201. Silnou skupinou jsou také různé druhy spolků, jako jsou sdružení dobrovolných hasičů, myslivecká sdružení, kluby českých turistů, sportovní kluby, sousedské a okrašlovací spolky a další, kterých se letos přihlásilo 177, nebo všechny druhy škol a školských zařízení v počtu 180.

Pro děti z mateřských, základních i středních škol se jedná o určitou formu osvěty spojenou s pobytem na čerstvém vzduchu. Nejvíce se zapojují malotřídky, které tak u dětí budují vztah k místu, ze kterého pochází,“ uvedla Hana Hajnová, náměstkyně hejtmana pro regionální rozvoj. 

Letošní Čistá Vysočina přilákala rekordní počet dobrovolníků. Je jich více než 25 tisíc

Akce Čistá Vysočina, která bude mít na svém kontě již třetí ročník, se rychle blíží. Dobrou zprávou je to, že se letos do úklidu zapojí rekordní počet účastníků. Bude jich více než 25 tisíc. Ti společně vyrazí podél státních, krajských i místních...

Ohodnoť článek

Foto Město Jihlava | Zdroj Město Jihlava, Kraj Vysočina

Štítky Den, Země, 2022, ekologie, zdravé, město, environmentální, příroda, náměstí, Jihlava, Den Země, Afrika, Kraj Vysočina, odpad, brýle, Hana Hajnová, Chaloupky, Česko, Klub českých turistů, ochrana životního prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Popelářský vůz, maxipuzzle, zásady třídění, brýle pro Afriku. Jihlava dnes oslaví Den Země | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.