Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Letošní Čistá Vysočina přilákala rekordní počet dobrovolníků. Je jich více než 25 tisíc

Akce Čistá Vysočina, která bude mít na svém kontě již třetí ročník, se rychle blíží. Dobrou zprávou je to, že se letos do úklidu zapojí rekordní počet účastníků. Bude jich více než 25 tisíc. Ti společně vyrazí podél státních, krajských i místních komunikací, do okolí škol a školek, parků nebo na naučné stezky.

Koncem března budou balíčky s pytli a vestami pro sbírající rozvezeny do kontaktních míst – jednotlivých pověřených obcí, aby to účastníci měli s vyzvednutím co nejjednodušší," popisuje Oldřich Sklenář z krajského odboru regionálního rozvoje. 

Čistá Vysočina je realizována v rámci projektu Zdravý Kraj Vysočina a MA21. Koordinaci zajišťuje odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu Kraje Vysočina. Více informací o akci naleznete na webu

Do akce Čistá Vysočina se zapojí nejčastěji obce, městyse a města, kterých se letos zapojí 201. Silnou skupinou jsou také různé druhy spolků, jako jsou sdružení dobrovolných hasičů, myslivecká sdružení, kluby českých turistů, sportovní kluby, sousedské a okrašlovací spolky a další, kterých se letos přihlásilo 177, nebo všechny druhy škol a školských zařízení v počtu 180.

„Pro děti z mateřských, základních i středních škol se jedná o určitou formu osvěty spojenou s pobytem na čerstvém vzduchu. Nejvíce se zapojují malotřídky, které tak u dětí budují vztah k místu, ze kterého pochází,“ uvedla Hana Hajnová, náměstkyně hejtmana pro regionální rozvoj. Do velkého jarního úklidu Vysočiny se pravidelně zapojují také členové Rady Kraje Vysočina, kteří si pro letošní rok vybrali úsek mezi Jihlavou a Rantířovem a do terénu vyrazí 12. dubna.

Kraj Vysočina poskytuje pytle na odpadky a reflexní vesty, svoz a likvidaci odpadků ze silnic I., II, a III. třídy zajistí zdarma Krajská správa a údržba silnic Vysočiny.

Den Země 

Akce se koná každoročně u příležitosti Dne Země, který připadá na 22. duben a přispívá ke zlepšení stavu životního prostředí v našem kraji. Odpadků je stále méně.

„Snažíme se přírodu, ale i sebe kultivovat a postupně vytváříme z Vysočiny lepší místo pro život. Všem účastníkům děkujeme za jejich zájem a angažovanost a přejme si společně pěkné jarní počasí při sběru, který začne 11. dubna a potrvá dva týdny do 24. dubna,“ doplnila Hana Hajnová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Domov Nové Syrovice

Štítky úklid, jaro, příroda, dobrovolníci, Čistá Vysočina, Kraj Vysočina, místní rozvoj, Den Země, Hana Hajnová, Klub českých turistů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní Čistá Vysočina přilákala rekordní počet dobrovolníků. Je jich více než 25 tisíc | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.