Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Krizový štáb Vysočiny: Léky z Vysočiny poputují na Ukrajinu. V centru pomoci začne fungovat rezervační systém

Koncem uplynulého týdne v Kraji Vysočina opět zasedl krizový štáb. Ten tentokrát už neřešil covidovou pandemii, ale fungování Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU). To u nás funguje od začátku března a poskytuje pomoc lidem z Ukrajiny, kteří prchají před válkou. Ta v zemi propukla 24. února.

Rezervační systém

Hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek dal tento týden pokyn k přípravě elektronického rezervačního systému, který by mohl přispět k dalšímu posunutí průchodnosti KACPU v Jihlavě. „Na systému nyní pracuje krajský tým informatiků, zohledňují se připomínky HZS Kraje Vysočina a Policie ČR. Systém bude umožňovat rezervaci ze vzdáleného PC i provedení rezervace přímo na místě. Nasazení rezervačního systému do praxe je otázkou dní. V centru přibydou informační kiosky," jmenuje Eva Neuwirthová, mluvčí Kraje Vysočina. Rezervační systém je připravován jako univerzální, kraj ho bude moci využívat i v případě jiných budoucích aktivit, jeho podstata vychází z ověřené aplikace, kterou Kraj Vysočina využívá pro objednávání se na odběry covid-19. 

Z hradeb do odpadkového koše. Denacifikujeme Jihlavu, říká aktivista po odstranění ukrajinské vlajky

Byl to jeden z největších a nejviditelnějších symbolů, kterým Jihlavané vyjádřili podporu a solidaritu napadené Ukrajině. Vlajka této těžce zkoušené země však na hradbách vydržela jen tři dny. O její odstranění se postaral politický aktivista...

Zdravotnický materiál z nemocnic

Do konce tohoto týdne bude ze všech krajských nemocnic Vysočiny svezen vybraný zdravotnický materiál a léky, které jsou určeny jako humanitární dar pro Zakarpatí. Kompletován je ve speciálním skladu vyčleněném přímo v sídle Kraje Vysočina. V úterý 15. března bude krajské zastupitelstvo rozhodovat o jejich účelu. „V horizontu maximálně dní bude humanitární dar převezen a složen v konkrétní oblasti určené vedením partnerského regionu Zakarpatí," dodává mluvčí Neuwirthová. 

Maminky a dobrovolnické rodiny především z Jihlavy v KACPU upravily a vybavily ve vlastní režii dětský koutek 

Spolupráce s Inspektorátem práce 

Hejtman Vítězslav Schrek informoval o tom, že KACPU pro Kraj Vysočina využije nabídky Inspektorátu práce pro Kraj Vysočina a zřizuje v asistenčním centru jejich detašované pracoviště. Jde o preventivní záležitost, aby nedocházelo ke zneužití tíživé životní situace, ve které se váleční uprchlíci nachází, předešlo se obávanému obchodu s lidmi nebo nelegálnímu zaměstnávání cizinců.

Jihlava uprchlíkům otevře Ukrajinský dům. Pojďte nahlédnout dovnitř

Jihlava poskytne zázemí lidem z Ukrajiny, kteří prchají ze své země před válkou. Přechodným útočištěm se pro ně stane budova, kde dříve sídlil Dům dětí a mládeže (DDM) v Brněnské ulici. Toto místo - Ukrajinský dům - bude zároveň sloužit jako...

Místo tří dnů nyní třicet 

Od 10. března 2022 začalo platit krizové opatření Ministerstva vnitra ČR, které prodlouží lhůtu, do kdy se Ukrajinci po příchodu do Česka musí registrovat na cizinecké policii. „Původní termín tří dnů se prodlouží na 30 dnů," dodává mluvčí kraje. 

V oddělené zóně KACPU je možné přechodně odpočívat nebo přespat

Umístěni humanitární pomoci 

Krajská správa a údržba silnic Vysočiny vyčlení na svém pracovišti v Jihlavě speciální prostory, které budou sloužit Kraji Vysočina k uskladnění humanitární pomoci pro uprchlíky, kteří chtějí různě dlouhou dobu zůstat na Vysočině. „Půjde o umístění konkrétních komodit: matrace, čisté a zabalené lůžkoviny, nové nádobí, drobné spotřebiče v záruce. Sklad bude otevřen pouze ve vymezeném čase, jeho provoz zajistí Český červený kříž z Havlíčkova Brodu," dodává závěrem Eva Neuwirthová. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kraj Vysočina

Štítky krizový štáb, Vysočina, zasedání, migrace, válka, pomoc, KACPU, Ukrajina, Kraj Vysočina, Vítězslav Schrek, Jihlava, Inspektorát práce, Policie České republiky, Zakarpatská oblast, Ministerstvo vnitra České republiky, Cizinecká policie, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krizový štáb Vysočiny: Léky z Vysočiny poputují na Ukrajinu. V centru pomoci začne fungovat rezervační systém | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.