Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Od května zmizí z jihlavských ulic pouliční hodiny. Dlouhodobě nefungovaly, zdůvodňuje radnice

Po mnoho let patřily ke koloritu jihlavských ulic, od května si však čas na pouličních hodinách už nezkontrolujeme. Všech pět ukazatelů čeká na jaře demontáž, město totiž jejich majiteli zaslalo výpověď kvůli dlouhodobé nefunkčnosti. Podle zástupců firmy je však tento krok trochu nešťastný.

V Jihlavě jich je celkem pět. Jsou u zimního stadionu, Domu kultury a odborů nebo u bývalé Jitřenky... Pouliční hodiny se v Jihlavě začaly objevovat v devatesátých letech, kdy je, stejně jako po celém Československu, budovala firma Time Service. Od ní pak v roce 2014 odkoupila všechny jihlavské hodiny firma CT Media, které město pronajímalo pozemek.

Za funkčnost hodin odpovídá majitel těchto hodin a právě proto již na podzim obdržel písemnou výpověď a výzvu na jejich odstranění. „Majitel hodin dlouhodobě nereagoval na výzvy města k nápravě funkčnosti hodin,“ odůvodňuje tiskový mluvčí magistrátu Radovan Daněk postup města. „V současné době běží šestiměsíční výpovědní lhůta, ta skončí k 30. dubnu 2022.“

S jeho slovy příliš nesouhlasí Lenka Kudrnová, office manažer CT Media. „Samozřejmě se občas stane, že hodiny nejdou. Když se o tom dozvíme, snažíme se reagovat do týdne, maximálně čtrnácti dní,“ říká s tím, že se opravy řeší ve chvíli, když jich je víc najednou ve vzájemné blízkosti. „Že by ale nešly dlouhodobě, to je podle mě nesmysl. Otázkou je, zda byly tyto závady hlášeny včas,“ nabízí svůj úhel pohledu Kudrnová. Ta přiznává, že nejvíce problémů je s hodinami na Kollárově ulici (v blízkosti bývalé Jitřenky), které jsou napájeny solárním panelem a zejména v zimních měsících byly hodně poruchové.  

Demontáž hodin, která má proběhnout na přelomu dubna a května, zahrnuje odstranění celé konstrukce, tedy i sloupu a reklamních ploch. Místo tak bude znovu zadlážděno. „Město už nechce takové hodiny v ulicích i kvůli vizuálnímu smogu. Reklama na hodinách, které neukazují čas, podle nás do veřejného prostoru nepatří,“ doplňuje svoji předchozí výpověď Daněk.

„Snášíme to docela špatně. Myslím, že to je dobrá služba a je škoda, že ty hodiny půjdou pryč,“ uvedla Lenka Kudrnová. „Na náš názor se nikdo neptal a otázkou je, zda i jihlavských občanů. Stává se totiž, že při demontáži říkají "jéé, to je škoda, že je odstraňujete",“ uzavírá.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky pouliční hodiny, Jihlava, demontáž, výpověď, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od května zmizí z jihlavských ulic pouliční hodiny. Dlouhodobě nefungovaly, zdůvodňuje radnice | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.