Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kraj Vysočina poskytne 44 milionů svým organizacím, které měly účty ve Sberbank

Kraj Vysočina poskytne 44 milionů korun svým osmi organizacím, které měly účty u Sberbank CZ. Návratnou finanční výpomoc, která těmto organizacím umožní hradit nezbytné provozní výdaje, schválila rada kraje. Novinářům to řekl hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO). Uvedl, že všechny příspěvkové organizace Vysočiny mají ve Sberbank zadržených 334 milionů korun. Kraji Vysočina v bance, která má vazby na Rusko, zůstalo 2,4 miliardy korun.

„Zkrátka se postaráme o své příspěvkové organizace, které se do té situace dostaly stejně jako Kraj Vysočina," uvedl hejtman Vítězslav Schrek k rozhodnutí krajských radních.

Česká národní banka v pondělí 28. února oznámila, že zahájila kroky k odebrání bankovní licence Sberbank CZ. Potíže banky se podle Schreka dotkly 15 příspěvkových organizací Vysočiny, z nichž devět mělo ve Sberbank všechny účty.

„My jsme naše příspěvkovky vyzvali k tomu, aby nám sdělily, zda potřebují nějakou částku nutnou k tomu, aby mohly hradit své provozní výdaje a byly takzvaně provozuschopné," uvedl hejtman. Radní kraje rozhodli dát finanční výpomoc šesti školským organizacím, manželské a rodinné poradně Psychocentrum a organizaci Vysočina Tourism zaměřené na cestovní ruch. Bez této výpomoci je podle hejtmana schopná pokračovat Projektová kancelář Kraje Vysočina.

Peníze vyberu a účet zruším. Před jihlavskou Sberbankou se tvořily fronty, na všechny se nedostalo

Ponurá nálada dneska vládla před jihlavskou pobočkou Sberbank. Pod tíhou rusko-ukrajinského konfliktu zde ve frontě stály desítky lidí, které rušily svoje účty či z nich převáděly finanční prostředky. Ne na všechny se ale dostalo, podobně jako...

Klienti Sberbank začali po ruské invazi na Ukrajinu na konci února vybírat své peníze a účty rušit. V pátek 25. února odpoledne Sberbank své pobočky uzavřela. Zastavila také internetové bankovnictví.

Ve středu začal Garanční systém finančního trhu vyplácet klientům Sberbank CZ náhrady vkladů prostřednictvím poboček Komerční banky. Ze zákona je pojištěn vklad do 100 tisíc eur, jeden vkladatel tak dostane maximálně přibližně 2,5 milionu korun.

Dnes začala výplata klientů Sberbank. Živo bylo ráno i v jihlavské pobočce v Palackého ulici

Klienti Sberbank CZ si od dnešního rána mohou do vybraných poboček Komerční banky přijít vyplatit náhrady vkladů. Náhrady se klientům Sberbank budou vyplácet následující tři roky, tedy do března 2025. Mezi vybranými pobočkami je i ta v Jihlavě,...

O tuto náhradu podle údajů kraje mohou požádat i jeho příspěvkové organizace. Samotného kraje se podle náměstka hejtmana Miroslava Houšky (KDU-ČSL) tento termín netýká. K penězům by se zřejmě mohl dostat až likvidací aktiv banky.

Pro letošek má Kraj Vysočina ve schváleném rozpočtu výdaje skoro za 16 miliard korun. Připravuje aktualizaci rozpočtu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky správa, banky, Vysočina, Kraj Vysočina, Sberbank, Vítězslav Schrek, příspěvková organizace, Sberbank CZ, banka, ODS, Rusko, Česká národní banka, ruská invaze na Ukrajinu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj Vysočina poskytne 44 milionů svým organizacím, které měly účty ve Sberbank | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.