Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kraj Vysočina má u Sberbank přes dvě miliardy korun, ke kterým se zatím nemůže dostat

Kraj Vysočina má u české Sberbank stále zřejmě přes dvě miliardy korun, v uplynulých dnech se mu podařilo převést jen část vkladů. Nyní zjišťuje, zda jeho vklady pokryje zákonné pojištění bank. Platební schopnost kraje v současnosti není omezená. O penězích krajů u banky, které hrozí ztráta bankovní licence, informoval server Info.cz. Minulý týden měly podle serveru účty vedené u Sberbank například i Jihomoravský kraj nebo Praha.

Kraj Vysočina měl ve čtvrtek večer na účtu u Sberbank 3,9 miliardy korun. Do České národní banky se podařilo převést 1,63 miliardy korun. „Teď nám zbývá vyřešit 2,365 miliardy korun. K těm jsme poslali papírové příkazy v hodnotě 1,101 miliardy korun. Další příkaz byla výpověď termínovaného vkladu ve výši 700 milionů korun. K oběma těmto transakcím zadaným papírovou podobou nemáme zatím žádnou zpětnou vazbu, zatím je na účtu nevidíme a nevíme, zda byly odúčtovány Sberbankou,“ řekl náměstek hejtmana Miroslav Houška (KDU-ČSL)

Rozpočet Kraje Vysočina má výdaje téměř 16 miliard korun a příjmy skoro 14 miliard korun, z toho je osm miliard korun ze státního rozpočtu určených na školství a 1,5 miliardy na sociální věci, které přecházejí přes Českou národní banku. Ve Sberbank končí daňové příjmy kraje.

Kraj teď podle Houšky zajišťuje mechanismus, jak z České národní banky platit běžné závazky kraje. Sestavuje také poptávku na poskytovatele služeb jiných bank. Kraj podle něj také zjišťuje, zda bude moci využít pojištění vkladů pro obce a kraje. „Protože je tam podmínka, že vklady má pojištěné pouze ten, který má určitou výši daňových příjmů. A já se domnívám, že my jsme bohužel nad tím limitem, ale spočítané to ještě nemáme,“ řekl Houška.

Sberbank CZ hrozí ztráta bankovní licence kvůli zhoršení situace banky v souvislosti s odlivem vkladů po napadení Ukrajiny Ruskem. Kroky k odnětí bankovní licence Sberbank CZ dnes zahájila Česká národní banka. Vydala předběžné opatření, kterým bance zamezila nakládání s aktivy a pasivy, včetně poskytování nových úvěrů a přijímání vkladů.

Ve čtvrtek a v pátek se před některými pobočkami banky tvořily fronty lidí, kteří chtěli zrušit služby nebo žádali informace o fungování banky. Zároveň některé české firmy kvůli ruské invazi na Ukrajinu vyhlásily bojkot služeb banky. V pátek ve 14:00 banka uzavřela pobočky.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dalibor Mašek

Štítky ČR, Rusko, Ukrajina, správa, banky, Vysočina, Sberbank, Kraj Vysočina, banka, licence, Česká národní banka, Praha, Miroslav Houška, Jihomoravský kraj, Sberbank CZ, ruská invaze na Ukrajinu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj Vysočina má u Sberbank přes dvě miliardy korun, ke kterým se zatím nemůže dostat | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.